Demostat: U Skupštini Srbije još nema potvrde nove runde dijaloga vlasti i opozicije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen RTS
Podelite vest

Delegacija Evropskog parlamenta koja posreduje u dijalogu političkih stranaka u Skupštini Srbije trebalo bi da boravi u Beogradu krajem sledeće nedelje u okviru nove runde dijaloga zakazane za 2. i 3. jun, ali iz skupštine nije stigla potvrda dolaska, piše Demostat.

Kako dodaje portal, u Evropskom parlamentu navode da je misija evropskih parlamentaraca odobrena i da traju pripreme za njihov dolazak u Beograd, ali da će održavanje sastanka i teme razgovora zavisiti od predstojećih događaja, odnosno skupova koji su planirani za petak i subotu, te da će detalji biti dogovoreni tokom iduće nedelje.

Na pitanje da li će u novonastalim političkim okolnostima doći do ranije dogovorenog sastanka sa evropskim parlamentarcima i šta će biti teme razgovora, u Skupštini Srbije Demostat nije dobio konkretan odgovor.

Evropski poslanici za Zapadni Balkan, Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, u januaru su boravili u Beogradu, s ciljem da ispitaju mogućnosti za nastavak procesa međustranačkog dijaloga i tada su razgovarali sa predstavnicima političkih stranaka u parlamentu, kao i sa premijerkom i predsednikom Srbije Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem.

U martu je iz Evropskog parlamenta saopšteno da će Bilčik i Nemec nastaviti svoj angažman u posredovanju u dijalogu političkih snaga u srpskom parlamentu pod nazivom “Proces parlamentarnog dijaloga”, te da su za ovu godinu predviđene dve runde dijaloga sa predstavnicima Skupštine Srbije, a jedna od njih zakazana je za 2. i 3. jun.

U međuvremenu su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 osoba, a koja su pokrenula novu političku krizu i proteste.

Građani su izašli na ulice na proteste “Srbija protiv nasilja”, tražeći da se prekine promovisanje nasilja u javnosti, a opozicione partije su iznele više zahteva pred Vladu Srbije i predsednika.

Sa druge strane, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) održala je miting, sa kog je njen lider Aleksandar Vučić pozvao na dijalog predstavnike opozicije za koje je rekao da će “ući u anale beščašća jer su zloupotrebili najveću tragediju našeg naroda”.

Predstavnici više opozicionih stranaka su odgovorili da njegov poziv nije iskren i da neće biti dijaloga do ispunjenja zahteva.

Demostat u analizi piše da za sada ostaje otvoreno pitanje da li će u novonastalim okolnostima biti održana zakazana runda dijaloga sa evropskim parlamentarcima u procesu koji bi trebalo da dovede do jačanja demokratije i parlamentarnog života u Srbiji, kao i do izgradnje konsenzusa o relevantnim pitanjima između suprotstavljenih političkih snaga.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x