Deseto izdanje festivala BUNT od 15. do 28. decembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook.com/Bunt.rs
Podelite vest

Deseto, jubilarno izdanje festivala Beogradske Umetničke Nove Teritorije – BUNT, biće održano od 15. do 28. decembra, a ove godine će festival pod sloganom “I dalje sa vama!” predstaviti širok raspon repertoarskih i izvođačkih izazova, saopštili su organizatori.

BUNT će 15. decembra otvoriti istaknuti pijanista i dugogodišnji prijatelj festivala Dejan Sinadinović, koji će na Kolarcu nastupiti sa kineskom sopranistkinjom Vanže Žang.

Program obuhvata repertoar dela za klavir solo i klavir i glas Roberta Šumana (Schumann) i seže do savremene kineske solo pesme.

Koncert su podržali Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu saradnju, kao i šangajske kulturne ustanove (Shanghai International Culture Association i Shanghai Orient Culture Business).

Kako su organizatori rekli agenciji Beta, veliki, produženi vikend od 23. do 26. decembra označava i vrhunac festivala BUNT 10.0.

Foto: Facebook.com/Bunt.rs

U petak, 23.decembra u 20.00 na koncertu u Etnografskom muzeju nastupiće Zagrebački gudački kvartet sa gostima, fagotistom Žarkom Perišićem i Milanom Miloševićem koji svira baset klarinet.

Osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj muzičkoj sceni, Zagrebački kvartet je prvi koncert imao 25. aprila 1919. godine.

Pored nastupa po Evropi, ansambl je u više navrata bio na velikim turnejama u SAD, bivšem Sovjetskom Savezu, Rusiji, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i drugim zemljama.

U svojih 103 godine postojanja, Zagrebački kvartet je nastupao sa probranim istaknutim umetnicima-solistima.

U julu 2021. dolazi do susreta sa Milanom Miloševićem, beogradskim klarinetistom (od 2000-ih u Vankuveru, Kanada) i Žarkom Perišićem, međunarodno afirmisanim fagotistom.

Ubrzo se kristališe ideja o muzičkom programu koji bi objedinio humanističke ideje muzike sa različitih strana sveta, ujedinjujući ih u potrebu za stvaranjem muzike i pored svetske pandemije.

Letnja turneja u okolnostima još prisutne neizvesnosti u planiranju, bio je akt posvećenosti i suštinske potrebe da se podeli sa publikom program koji je intimno skrojen za letnje festivale u Zagrebu, Dubrovačkim letnjim igrama, Splitskom letu i Budvanskom Grad teatru, tokom jula 2022. godine.

Izuzetan uspeh koncerata i entuzijazam publike, medija i organizatora bili su dovoljan signal da se stalna postava Zagrebačkog kvarteta odluči na trajnu saradnju sa dvojicom duvačkih umetnika, tako da je u oktobru 2022. ansambl primio dvojicu umetnika u svoje redove, i počeo da nastupa u predstojećim letnjim sezonama u stalnom proširenom sastavu.

Tako je nastao Zagrebački gudački kvartet +, sa Milanom i Žarkom kao stalnim saradnicima, naveli su organizatori.

Koncertni program 23. decembra na BUNT festivalu u Beogradu obuhvata program sa delima Džona Daunlenda (John Downland) mistično melanholičnim “Lachrimae Tristes” (Tużne suze), potom, emotivnim i setnim Bramsovim klarinetskim kvintetom, i stilski posebno karakterističnim Mocartovim kvartetom za fagot i gudače.

Na kraju programa, sekstet će izvesti čuvenu Dvoržakovu Serenadu i delo savremenog kanadskog kompozitora Faršida Samandarija (Farshid).

Stalni sastav Zagrebačkog kvarteta čine: Martin Krpan – violina, Davor Filips – violina, Hrvoje Filips – viola, Martin Jordan – violončelo. Koncert će biti organizovan u saradnji sa ambasadom Kanade u Beogradu.

Već narednog dana 24. decembra u 20.00, u bajkovitoj baroknoj dvorani AKUD Lola, proslavljena čelistkinja Sandra Belić obeležiće veliki jubilej 40 godina umetničkog rada, sa stalnim saradnicima Ljiljanom Vukeljom (klavir) i sjajnim violončelistom Vukom Ovaskainenom, koji je potekao iz njene klase.

Centralna dela ovog programa biće kompozicije srpskih autora Mirjane Živković, Ivane Stefanović i Dejana Despića, ali i klasici 20. veka poput Džordža Geršvina (George Gershwin)i Ernesta Bloha (Bloch), i savremenog čeliste i kompozitora Marka Didijea Tiroa (Marc Didier Thirault).

Za nedelju 25. decembra u 12.00, u dvorani Lola, predviđen je bajkovit dečiji svet malih fagotista muzičke škole Stanković “Milena i njena deca”, a zatim će na tradicionalnom koncertu “Zajedno” nastupiti Udruženje Nebograd i Hor dečjeg kulturnog centra Beograda.

Izvodiće muziku za decu Radeta Radivojevića. Ta dva mala koncerta posvećena su tradicionalno velikom prijatelju festivala, preminulom glumcu i humanisti Damjanu Dikliću.

Iste večeri u 19.00, u dvorani Kolarca prvo nastupa nova mlada muzička zvezda, violistkinja Anđela Josifoski, koja se sada nalazi na studijama na Menjuhin školi u Ženevi, uz klavirsku saradnju Katarine Hadži Antić-Tatić.

U 20.00 nastupiće proslavljeni srpski muzičari Ljubiša Jovanović – flauta i Aleksandar Serdar – klavir, koji će izvoditi sonate Johana Sebastijana Baha (Sebastian Bach).

Foto: Facebook.com/Bunt.rs

U ponedeljak, 26. decembra na Kolarcu od 19.00 nastupa mlada zvezda, čelista Vuk Ovaskainen, dobitnik i nagrade na međunarodnom takmičenju “Jeunesse Musicales”, uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena.

Zatim nastupa violinistkinja Julija Hartig (Holandija/Srbija), uz klavirsku saradnju Natalije Mladenović, predstavljajući svoj veoma uspeli album “Dark Velvet”.

Poseban kuriozitet tog koncerta biće izvođenje kompozicije “Air & Riffs – Diptych za violinu i klavir 2022” Veljka Nikolića, mladog stvaraoca koji je pre samo nekoliko dana dobio nagradu “Bela Bartok” u Budimpešti, na jednom od prestižnih takmičenja kompozitora u Evropi.

Time još jednom BUNT iskazuje svoju nameru da promoviše savremeno stvaralaštvo srpskih kompozitora, naveli su organizatori.

Festival BUNT 10.0 biće završen u sredu 28. decembra u Etnografskom muzeju, koncertom etno muzike.

U prvom delu će nastupiti Trio Nede Nikolić, nove zvezde koja opčinjava publiku širom sveta zvukom svoje frule, dok će u nastavku svirati čarobna harmonika Dejana Jovanovića koji će sa svojim ansamblom gudača i pevačicom Oanom Katalinom Čitu (Oana Catalina Chitu) predstaviti muziku Balkana.

Etnografski muzej je ustupio svoj prostor kao deo nastojanja da umetnička etno muzika zauzme svoje zasluženo mesto u kulturnom životu Beograda, dodali su organizatori.

Organizatori festivala u svom manifestu navode da je BUNT stigao do svog prvog velikog jubileja, dok je tokom decenije trajanja postavljao veoma visoke muzičke ideale, borio se za život sa kulturom a ne bez nje i gajio nadu da je u budućnosti moguće imati umetnost bez mešanja politike.

“Da li smo u ma čemu od ovog uspeli? Svi posetioci, izvođači, kritičari, prijatelji i pratioci BUNT-a su verodostojni svedoci da u postavljenim ciljevima nismo mnogo napredovali”, navodi se u manifestu.

Kao i na prvom festivalu BUNT 2013, ciljevi će biti isti i na desetom: promocija najviših umetničkih vrednosti i profesionalnih, zanatskih univerzalnih standarda, proširenje repertoarskih okvira i formi javnog nastupanja kao i osvajanje novih koncertnih prostora, predstavljanje savremenog stvaralaštva, posebno domaćeg, i podrška mladim stvaraocima i osnaživanje svakog pojedinca, a posebno osetljivih grupa među kojima su i mladi sa autizmom.

U manifestu se dodaje da su ciljevi i distanciranje od onih finansijera kulture čiji su kriterijumi kontaminirani politikom, otpor estradizaciji umetničke muzike i vladajućoj psihologiji “tezge” i populizma, odgovornost muzičara svih profila za dostojanstvo svoje profesije, zalaganje za značajnije prisustvo umetničke muzike u medijima, i očekivanje da se budžeti za kulturu usaglase sa evropskim standardima.

Festival BUNT 10.0 biće održan pod pokroviteljstvom EU info centra i SOKOJ-a.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x