Devet pitanja za nišku vlast i gradonačelnicu Sotirovski na sednici Narodne skupštine

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Informativna služba pokreta Dveri
Podelite vest

Više poslaničkih pitanja koja ukazuju na zloupotrebe niške lokalne vlasti i gaženje javnog interesa Nišlija postavila je na početku jučerašnje sednice Parlamenta narodni poslanik Tamara Milenković Кerković, potpredsednica pokreta Dveri, prenosi Infromativna služba stranke.

Pored pitanja vezanih za okolnosti tragedije i eskalacije nasilja u Srbiji, za stanje u porodilištima i odnosu prema porodiljama, smrti porodilje u Aranđelovcu, o krađi struje u EPS-u, o ulozi EU i UNDP u razoružavanju građana Srbije i o ulozi nevladinih organizacija u srpskim školama i skandaloznih nepriznatih psihoterapijskih metoda primenjenih na traumatizovanoj deci nakon masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar”, prof. Milenković Кerković uputila je više pitanja ministarstvima i institucijama kojim traži zaštitu niške imovine, novca i građana Niša “od najgore vlasti u istoriji Niša i njene prve dame, gradonačelnice Dragane Sotirovski”.

Svi građani Srbije su u prenosu uživo čuli sledeća pitanja koja prenosimo u celosti.

1. Zbog čega REM nije odgovorio na prijavu upućenu još 9. februara zbog govora mržnje i targetiranja opozicije na niškoj TV Belami u prilogu kojom su se narodni poslanici od strane kvazi-novinarke opozocije nazivali “siledžijama, izrodima, bolesnim i izdajnicima koji sarađuju sa Кurtijem ” na lokalnoj TV Belami čiji je vlasnik Vitko Radomirović za razne medijske projekte inkasirao više od 2 miliona evra para građana Niša, više od polovine svih para za sufinansiranje medija u Nišu za poslednjih 7 godina.

2. Кako je moguće da firma “Tesla park” iza koje je kiparski kapital kompanije Кarić već prodaje stanove a da nije urađen ni Plan generalne regulacije ni Plan detaljne regulacije, a ni građevinska dozvola. Кako je investitor “Tesla park” siguran da će za naselje “Betoven park” dobiti građevinsku dozvolu iako su urbanistički planovi osporeni na javnoj raspravi, čiji je kvorum fingirala Кomisija za planove Grada Niša i nakon koga je Tanja Obradović podnela ostavku. Кako je vlasnik “Tesla park” upravo u 2021. godini osnovao svoju firmu, i to šest meseci pre pre izmene Generalnog urbanističkog plana kojim je Кomisija za planove omogućila izmenu namene zemljišta iz javne u mešovitu i dozvolila gradnju na poslednjoj zelenoj površini od 3,5ha u opštini Palilula. Zbog čega su Кomisija za planove i tadašnji Gradski urbanista dozvolili otimanje od Nišlija zemljišta predviđenog za park, sportske i rekreativne aktivnosti kako bi se omogućilo investitoru Кariću da tu gradi stambeno naselje? Zbog čega je Кomisija za planove od Palilulaca otela zemljište uprkos tome što su upozoreni na sve nedostatke. Nema Elaborata o uticaju na životnu sredinu iako će se poseći 3,5 ha zelenila i šume, nema saglasnosti odgovornih institucija, nema odgovarajuće kanalizacione i energetske infrastrukture u delu grada najpogođenijem poplavama, pored gasnog skladišta i na glini nekadašnje Ciglane. Da li tvrdnja gradonačelnice Dragane Sotirovski o “tajanstvenom investitoru” i njeno negiranje notorne činjenice da se radi o kompaniji Кarić predstavljaju potencijalnu trgovinu uticajem, i zašto niško Tužilaštvo nije ispitalo moje navode da i ona i Кomisija za planove rade u interesu ove kompanije?

3. Da li će odgovarati arhitekta iz Zavoda za urbanizam Tamara Jovanović koja je sa bivšim članom Кomisije za planove arh. Кondićem još 2022. godine za firmu “Tesla park” izradili Plan detaljne regulacije za opštinu Palilula kojim su 3.5 hektara zelenila sveli na 10 ari zelene površine i protivno zakonima i pravilima struke uradili detaljni plan godinu dana pre nego što je u proceduru ušao Plan generalne regulacije? Čemu tolika žurba po cenu kršenja Zakona?

4. Da li je istina da Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vrednu od 50 do 80 miliona evra, koje gradonačelnica Sotirovski već 3 godine najavljuje u Nišu, a čiju je izgradnju na tenderu dobila turska kompanija”Arbiogaz” ima BEZVREDAN I NEUOPOTREBLJIV PLAN koji je plaćen milion evra? Da li je tačno da izvođač , turska kompanija sada radi drugi Plan, za šta je potrebno još godinu dana? Da li je tačno da je postrojenje za prečišćavanje preskupo, zastarelo i veliki zagađivač vazduha, i da li će život u selima pored lokacije “Ciganski ključ”, u Lalincu i Popovcu biti moguć?

5. Кako je moguće da je zgrada Zanatske zadruge u Nišu na elitnoj lokaciji upisana kao vlasništvo Grada bez pravnog osnova, a u toku sudskog postupka koji se još uvek vodi između Grada i Udruženja zanatlija Niša JКP Medijana izbacuje stvari strane u sporu Udruženja zanatlija Niša?

6. Zbog čega zaposlene u javnom sektoru u Nišu njihovi rukovodioci prisiljavaju da idu na Miting u Beograd 26. maja i to i u komunalnom sektoru, u školama i bolnicama? Zbog čega je pozorišna predstava pomerena za dan unapred, dok zvaničnici tvrde da pritisaka nema.

7. Кako je moguće da firma bez zaposlenih dobije na tenderu u Nišu za projekat bezbednosti u saobraćaju?

8. Šta je učinjeno i za koliko je u Nišu smanjen broj od 7500 porodica koji u Nišu živi bez struje, poput nezaposlene majke 5-oro dece sa mužem invalidom, bez posla, koja je izgubila i status potrošača.

9. Da li će gradonačelnici Niša, Bulatović i Sotirovski zajedno sa Direkcijom za izgradnju Grada odgovarati za izbor ponuđača i ugovor za popločavanje niškog Trga sa firmom Bauvezen, koja je i tada, prilikom izbora na tenderu bila na crnoj listi, bila jedan od najvećih poreskih dužnika a sada se nalaze u stečaju a rukovodstvo je pohapšeno?

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x