Dimitrijević (RIK): Proglašeno 17 parlamentarnih lista, još pet u postupku proglašenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Republička izborna komisija Foto: rik.parlament.gov.rs
Podelite vest

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević izjavio je da je do sada proglašeno 17 lista za parlamentarne izbore, a da je još pet lista u postupku proglašenja.

One će biti proglašene “na nekoj od narednih sednica RIK-a, ukoliko ispunjavaju uslove za proglašenje”, rekao je Dimitrijević za Radio-televiziju Srbije.

Poredeći ove podatke s parlamentarnim izborima 2020, Dimitrijević je rekao da su tada bile proglašene 22 liste, a na prethodnim izborima bila je jedna manje.

On je kazao i da je podneto osam kandidatura za predsedničke izbore, od kojih je šest kandidata proglašeno, dok su dva u postupku proglašenja, navodeći da je na izborima 2017. bilo 11, a 2012. godine 12 kandidata.

Redosled kandidata na izbornom listiću biće određen žrebanjem na sednici RIK-a, kako je rekao Dimitrijević, najkasnije do petka, 18. marta.

Naglasio je da je do petka u ponoć rok za utvrđivanje zbirne izborne liste, kada ističe i rok za utvrđivanje konačnog broja birača u Srbiji.

“Tu moram samo da napomenem da se ukupan broj birača određuje na predlog, ili rešenjem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a nakon toga RIK donosi zaključak kojim utvrđuje ukupan broj birača”, istakao je Dimitrijević.

Podsetio je da svaki građanin može da proveri da li je upisan u birački spisak- ili putem interneta, ili odlaskom u gradsku ili opštinksu upravu.

Predsednik RIK-a je kazao i da će listići za parlamentarne izbore biti sive boje, a listići za predsedničke izbore plave.


Predsednički izbori 2022: Šest proglašenih kandidata, još dva u procesu proglašenja

Za predsedničke izbore u Srbiji, zakazane za 3. april, do sada je proglašeno šest kandidata, još dva su u postupku proglašenja, a konačna lista svih predsedničkih kandidata biće poznata u petak, 18. marta kada bi Republička izborna komisija (RIK) trebalo da objavi zbirnu izbornu listu.

Svoje kandidature RIK-u, nedugo nakon raspisivanja izbora, prvi su predali Zdravko Ponoš ispred koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, okupljene oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke, kao i Miloš Jovanović ispred koalicije NADA, okupljene oko Demokratske stranke Srbije i dela Pokreta obnove Kraljevine Srbije koji predvodi Vojislav Mihailović.

Usledile su kandidature Milice Đurđević Stamenkovski ispred stranke Zavetnici, i aktuelnog predsednika Srbije Aleksadra Vučića – ispred Srpske napredne stranke. RIK-u je z Vučićevu kandidaturu predato 150.000 potpisa birača, od potrebnih 10.000.

Dan pre isteka roka za predaju kandidature, potpise RIK-u su predali Biljana Stojković ispred koalicije Moramo, okupljene oko stranke Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd i Ekološkog ustanka, kao i Boško Obradović ispred koalicije Patriotski blok, okupljene oko pokreta Dveri i dela Pokreta obnove Kraljevine Srbije predvođenog Žikom Gojkovićem.

Poslednjeg dana, kandidature su predali i predsednički kandidat Srpske desnice Miša Vacić i kandidatkinja koalicije Suverenisti Branka Stamenković, ali su njihove kandidature bile nepotpune, pa im je RIK dao rok od 48 sati da dostave nedostajućih 72 potpisa, odnosno 225.

Svoje kandidature najavljivali su i bivši predsednik Srbije Boris Tadić i bivši ministar u Vladi Zorana Đinđića Dragoslav Šumarac ispred koalicije Ajmo ljudi, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić ispred Reformističke stranke, novinar Srđan Škoro ispred pokreta Da se struka pita, dok je predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević RIK-u umesto potpisa predao prazne kutije.

Izborna tišina trajaće od 31. marta u ponoć do zatvaranja biračkih mesta 3. aprila u 20 časova. Redosled predsedničkih kandidata na izbornom listiću biće određen žrebom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x