Direktor EPS-a: Ne zavisimo više od uvoza struje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.

“Uvezli smo planski struju za mesec januar, to radimo unapred, za jučerašnji dan smo kupili 3,7 gigavat sati (GWh), a izvezli 8,8, dakle pet GWh smo više izvezli struje. Mi smo na nivou 122 do 125 proizvodnje, što zadovoljava konzum u zimskom periodu. Mi ne zavisimo više od uvoza struje”, rekao je Tomašević za RTS.

On je naveo da je jučerašnja potrošnja u Srbiji bila je 117 GWh.

Govoreći o situaciji u kolubarskom basenu gde je klizište zatrpalo samohodni transporter “bandvagen”, ali i “glodar 7”, direktor EPS-a je naveo da se situacija normalizuje.

“Sinoć je krenuo rotorni bager 1201 u rad, tako da će u toku dana biti apsolutno normalizovana prouzvodnja uglja i sa polja E i biće ostvareni planovi za januar, a to je proizvodnja sa kolubarskih kopova koja iznosi 63.000 tona uglja”, rekao je Tomašević.

Na pitanje zašto se podaci o zalihama uglja, od 5,4 odsto iznad plana, kako navode iz kolubarskih rudnika, razlikuju od onih koje ima ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i koja upozorava da je na deponijama 30 odsto manje uglja nego prošlog meseca, Tomašević je kazao da je verovatno došlo do zabune i da se deponije nalaze na termoelektranama.

“Tu su ključni blokovi TENT A i TENT B i tu na zalihama imamo blizu milion tona uglja, a projektovana vrednost je 950.000. Ukupno na deponijama svim to je negde na nivou milion i 470 hiljada. Кada pričamo o 30 odsto manjem, to se odnosilo na proizvodnju. Ne znam zašto je pomenuto 30 odsto. Proizvodnja se u rudnicima odvija spram planova”, rekao je direktor EPS-a.

Dodao je i da je osim kolubarskih rudnika tu i rudnik Drmno i da se EPS oslanja na svoju proizvodnju.

“Naša proizvodnja se sastoji od proizvodnje u termosektoru koji je 70 odsto i hidrosektoru koji je 30. Postoje delovi godine kada mi i nijedna država ne može da zadovolji potrebe iz svoje proizvodnje. To se dešava i ove zime. Кada bismo poredili ovu i prošlu zimu, mi zanemarljivo malo uvozimo struje”, rekao je Tomašević.

Naglasio je da su za EPS prioritet investicije i to u zelene kapacitete, a preduzeće sa državom razvija projekat gradnje HE Bistrica, već se gadi vetropark u Кostolcu, najavljeno je i više solarnih elektrana.

Na pitanje kada se može očekivati neki od tih kapaciteta na mreži, Tomašević je naveo da će na mreži najpre biti blok Кostolac B3 i da očekuje proizvodnju u četvrtom kvartalu.

“To je blok od 350 megavata i izgrđen je po najmodernijim standardima. Кada pričamo o proizvodnji iz uglja, EPS poštuje sve norme u emisiji štetnih gasova, kao i sve ostale propisane norme. Ne treba se skoncentrisati na ugalj kao negativnu komponentu”, kazao je on.

Tomašević je naveo i da EPS zelenu energiju proizvodi 30 odsto iz hidrokapaciteta, te da će prvi vetropark u vlasništvu EPS-a biti pušten u rad sledeće godine.

“Važno je da podstaknemo privatnike koji će napraviti kapacitete u Srbiji i sa pravom preče kupovine dati EPS-u da kupi tu energiju. To je cilj, a ne isključivo EPS da investira i da bude vlasnik svake elektrane”, kazao je on.

Podseća da nijedna reforma nije laka.

“Napomenuću da je 2014. bila angažovana Boston konsalting grupa koja se bavila razvojem EPS-a. Sada je angažovana kompanija iz Norveške, to su stručni ljudi koji rade sa nama i očekujemo rezultat njihovog rada i sagledavanja stvari. EPS je spreman da postupi po svemu za šta Vlada donese odluku”, rekao je Tomašević.

Dodao je i da poskupljenje struje ne zavisi isključivo od EPS-a.

“Bilo je jedno poskupljenje koje se sad realizuje od 1. januara, najavljena su nova, da li će se ostvariti to ne zavisi isključivo od EPS-a. EPS-u su potrebne investicije, ali on ima i svoje unutrašnje resurse, EPS je taj koji podnosi zahtev za povećanje cene električne energije, a konačnu odluku donosi država”, istakao je on.

Dodao je i da je “jedna, izbalansirana cena struje, koja bi bila podsticaj za strane investitore, jedan od prioriteta i o tome će se pažljivo donositi odluke”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x