Direktorka Fonda zdravstva: Oko 350 parova i žena bez partnera se prijavilo za vantelesnu oplodnju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da se za vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom od 10. decembra do danas u Srbiji prijavilo oko 350 parova i žena bez partnera.

“U ovom trenutku započeti su postupci sa domaćim doniranim materijalom, a sprovedena je i sva procedura i odobren uvoz jajnih ćelija iz Španije, tako da se čeka njihova isporuka Srbiji tokom januara”, kazala je Radojević Škodrić za Politiku.

Dodala je da se broj prijava povećava iz dana u dan i ocenila da je to dokaz da postoji velika potreba za vantelesnom oplodnjom.

Ona je navela da je do sada potpisan ugovor sa tri banke reproduktivnih ćelija, jednom iz Španije i dve iz Danske, kao i da su u toku pregovori sa jednom češkom.

Govoreći o potrebi za “uvoz reproduktivnog materijala”, Radojević Škodrić je rekla da Srbija ima svoju banku, ali da je interesovanje bilo “gotovo nikakvo”, odnosno da je za tri i po godine njenog postojanja uzeto pet uzoraka od muškaraca i da nije uzeta nijedna jajna ćelija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x