Direktorka TOS-a detaljno objašnjava izmenjena i dopunjena pravila oko vaučera za letovanje u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Snežana Božilović
Podelite vest

Marija Labović direktorka Turističke organizacije Srbije u intervjuu za “Telegraf” objasnila je kako će tačno teći procedura oko vaučera za letovanje u Srbiji, ali i koje destinacije će se definitivno istaći.

Kako kaže, prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji, moguće je podneti od srede 13. maja 2020. godine na šalterima JP Pošta Srbije u celoj zemlji.

– Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera, koje je moguće iskoristiti do 20. novembra ove godine. Jedan vaučer vredi 5.000 dinara i može se iskoristiti isključivo za smeštaj u Srbiji u trajanju od najmanje pet noćenja – kaže i dodaje da su izmenama i dopunama Uredbe o korišćenju vaučera propisane sledeće novine:

  • proširena je mogućnost korišćenja vaučera za smeštaj u ugostiteljskim objektima u celoj zemlji, bez izuzetka (do sada su bili izuzeti Beograd i Novi Sad);
  • povećan je limit primanja za radno angažovana lica, kao i za ratne vojne invalide i civilne invalide rata sa 60.000 na 70.000 dinara
  • proširen je obuhvat građana koji imaju pravo na vaučere na studente prvog, drugog i trećeg stepena.

– Studenti su u obavezi da prilikom podnošenja prijave za dodelu vaučera, prilože original potvrdu visokoškolske ustanove o statusu studenta prvog, drugog ili trećeg stepena, za tekuću školsku godinu, kao i fotokopiju prve, odnosno druge strane indeksa, sa slikom i ličnim podacima – ističe.

Labović je najavila i da je krenulo obnavljanje Kuršumlijske banje koju je nedavno kupila kompanija Planinka.

– U obnovu banje, Planinka će uložiti 12 miliona evra i očekuje da prve goste primi već naredne godine. Osim kompletnog renoviranja, biće dograđen još jedan sprat i prioritet razvoja uključiće i zdravstveni aspekt boravka gostiju. Planirano je da prve goste banja u novom ruhu dočeka naredne sezone. To je  posebno obradovalo malobrojne meštane Kuršumlije. U banji je nekada godišnje boravilo više od 10.000 gostiju, koji su ovde lečili kostobolju, reumu i sterilitet.

Što se tiče destinacija koje će mnogi ovog leta birati, TOS očekuje da ova godina bude rekordna za Vrnjačku Banju, Zlatibor, Sokobanju, Kopaonik, Taru i Divčibare.

– Ta očekivanja potkrepljena su informacijama sa terena od kolega sa ovih destinacija kojima je stigao najveći broj upita za rezervaciju smeštaja u narednom periodu, kao i po broju podeljenih vaučera od početka godine. Osim toga, Turistička organizacija Srbije u svojoj letnjoj promotivnoj kampanji poručuje “Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju”. CIlj nam je da građanima Srbije pokažemo da svaki, korak, staza, sokak ili zaveslaj u našoj zemlji, mogu biti nova avantura.

Letnja promotivna kampanja Turističke organizacije Srbije, pod sloganom “Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju” počinje u ponedeljak 11. maja, a građani Srbije se pozivaju da ovo leto provedu u svojoj zemlji.

– Odlučili smo da obilaskom Srbije i upoznavanjem sa njenim lepotama na licu mesta, u saradnji sa lokalnim turističkim organzacijama, našim građanima predstavimo prirodne lepote, kao i kulturno-istorijske znamenitosti. Da se podsetimo šta je sve u Srbiji na listi UNESCO-a i da prođemo putevima rimskih imperatora. U okviru naše kampanje na društvenim mrežama, javne ličnosti će podeliti sa nama koje su njihove omiljene destinacije i preporuke za odmor u Srbiji – ističe Labović.

Ipak, osim dobro poznatih destinacija očekuje se da će zaživeti neke kojima ranije nismo pridavali toliko pažnje.

– Kada bismo ih podelili po turističkim proizvodima naša očekivanja izgledala bi ovako: od jezera to bi bila Srebrno, Belocrkvanska, Vlasinsko, Zlatarsko i Borsko jezero; Stara planina kako sa Knjaževačke, tako is a Pirotske strane, Golija, Zlatar, Fruška Gora, Jatrebac; Od banja Junaković, Koviljača, Kanjiža, Prolom, Lukovska, Vujci, Ovčar, Ribarska i Vranjska banja. Takođe tu su seoska i etno domaćinstva u okolini Gornjeg Milanovca, Kosjerića i Valjeva, Knića, Žagubice i Despotovca, Zlatara…

A da li možemo očekivati strane turiste?

– Još uvek se čekaju precizni protkoli u celom svetu, pa i u Srbiji. Od tih pravila zavisi i da li ćemo i kakav priliv stranih turista imati. U ovom trenuku, u skladu sa preporukama stručnjaka da ostanjemo u svojoj zemlji, očekujemo najveći broj domaćih turista. Ukoliko mere to dozvole, najviše stranih turista možemo očekivati iz regiona – zaključuje direktorka TOS-a Marija Labović u razgovoru za “Telegraf”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x