“Đavolja posla” nadomak Kuršumlije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

„Đavolja Varoš“ spomenik prirode koji godinama pleni svojom neobičnošću nalazi se na jugu Srbije u selu Đake na 660 i 700 m n. v. u opštini Kuršumlija, dok Nišlijam jeste udaljena 89 km.

Kompletno Đavolju varoš čine i ostaci starog naselja, crkve, groblja i nekoliko zanimljivih rudarskih jama.

Dva retka svetska fenomena

Prvo su to zemljane figure i jako kisela voda sa velikim sadržajem minerala. Same “Đavolje kule” se nalaze u jarugama “Đavolja Jaruga” i “Paklena Jaruga”.

Broj samih kula je promenljiv jer je jedne urušavaju a druge stvaraju, po poslednjem prebrojavanju ima ih 202. Mogu da dostignu viinu i do 15 m, širine od a široke su i do 3 m a na samom vrhu je krupno kamenje. Ove kule nastaju usled erozije zemljišta koja traje vekovima.

Nešto slično postoji u susednoj Makedoniji, a mesto se zove Kuklica. Ovakvih pojava ima i u Alpima, Francuskoj i Americi.

„Đavolja Varoš“ je pod zaštitom države od 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite – SPOMENIK PRIRODE. Ukupno je zaštićeno 67 ha površine, a razmatra se i zaštita ukupno 1014 ha.

Više informacija o ovom popularnom turističkom lokalitetu >>>

UTISAK

Na samom ulazu u ovu turističku varoš, nalazi se lokalna “pijaca” gde možete da kupite autentične magnete za frižider i piće koje spravljaju vredni pomaćini iz ovog kraja.

“Jedno od najtraženijih pića koje kupuju turisti je “Đavolji miks” koji se najviše sviđa damama. Često ga posetioci kupuju za poklon prijateljima jer je interesantne rumene boje i ima divnu aromu crvenog voća “, rekao je za Vidi Srbiju lokalni prodavac koji nije hteo da otkrije sastojke ovog kaže “čarobnog napitka”.

On dodaje  da niko prosto ne ode a da tezgama ne kupi magnete koji su vrlo lepi, jer su kaže posedni.

“Minijaturne kule na magnetima pravimo od autentičnog peska iz Đavolje varoši, te svako ova “Đavolja posla” može da ponese na dlanu”, završava za priču raspoloženi prodavac.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x