Đedović: Domaćinstva uštedela u novembru sedam odsto struje, dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Negre, Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović izjavila je danas da su domaćinstva u novembru uštedela sedam odsto električne energije u odnosu na isti mesec 2021. godine i da je dogovoren uvoz gasa iz Azerbejdžana.

Ona je za RTS rekla da je 40 odsto domaćinstava ostvarilo popust od 15 do 30 odsto.

“Domaćinstva su uštedela u novembru sedam odsto strujeu odnosu na isti mesec prošle godine, a cilj je da se uštedi 15 odsto. Popust od 15 do 30 odsto ostvarilo je 40 odsto domaćinstava”, rekla je Đedovićeva.

Dodala je da je dogovoreno da se jedna trećina gasa uveze iz Azerbejdžana, a da postoji mogućnost i za uvoz struje iz te zemlje ako bude potrebno i da će se analizirati troškovi prenosa.

Azerbejdžan se, prema njenim rečima, dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla ispod Crnog mora, a Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dodje vreme.

Vlada je, prema njenim rečima, usvojila i “Mapu puta za podršku energetici Srbije” koja će se realizovati kroz budžetsku podršku Evropske unije Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

“Pomoć će ići najugroženijima i malim i srednjim preduzećima. Izuzetno važna stvar je i ta da ćemo ta sredstva, tih 165 miliona evra imati na raspolaganju početkom sledeće godine”, rekla je ministarka Đedović.

Ona je rekla da seAzerbejdžan dogovorio sa EU o izgradnji podzemnog kabla za prenos struje ispod Crnog mora i da Srbija može da prati te projekte i da se priključi kada za to dodje vreme.

EPS sada, prema njenim rečima, “blago” izvozi struju jer je “situacija dobra zbog dobrih hidrokapaciteta”.

U novembru je, prema njnim rečima, 1,32 miliona domaćinstava uspelo da smanji potrošnju struje, a da se za privredu čekaju finalni rezultati o uštedi.

“Zaista je odziv dobar i privreda i gradjani ozbiljno su shvatili poziv da se štedi. Od kompanija najviše je uštedeo Zi Đin”, rekla je Đedovićeva.

Cilj je, kako je rekla da se zaštite najsiromašniji, a da EPS posluje tržišno, a to znači i tržišne cene.

Istakla je da je Medjunarodni monetarni fond (MMF), koji predlaže novo poskupljenje struje, važan partner i da će se na njih oslanjati, ali da Vlada ima svoj plan.

“Mi ćemo raditi u interesu naših gradjana, da imamo javna preduzeća koja su profitabilna, da imamo zapošljavanja. Ako uspemo da uštedimo, nećemo morati da povećavamo cene, ima više faktora koji utiču na to”, rekla je ministarka Đedović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x