Đedović: EPS pre svega treba da bude proizvođač, a ne trgovac strujom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 24 sedam TV printscreen
Podelite vest

Elektroprivreda Srbije (EPS) je danas pretežno trgovac a ne proizvođač struje, a da bi se zaštitili interesi građana, EPS-u opšta delatnost pre svega treba bude proizvodnja, izjavila je ministarka tudarstva i energetike Dubravka Đedović i dodala će transformacija u akcionarsko društvo omogućiti bolje uređenje odnosa države i upravljanja.

Ona je, gostujući danas na RTS, ponovila da nema privatizacije EPS-a, da nema otpuštanja zaposlenih i da sledi samo promena pravne forme koja je doneta još 2014.

Prošle sedmice Nadzorni odbor EPS-a nije usvojio odluku o trasformaciji u akcionarsko društvo, jer se sindikat usprotivio izmenama statuta preduzeća, a ta tema je ponovo na dnevnom redu današnje sednice Nadzornog odbora.

“Кonkretno to znači da se bolje urede odnosi države i upravljanja. Da država postavi strateške ciljeve, a upravljanje kroz nadzorni i izvršni odbor te ciljeve sprovodi”, objasnila je Đedović.

Sindikat EPS-a tvrdi da novim statutom i prelaskom u akcionarsko društvo preduzeće gubi status trgovca i ostaje samo proizvođač struje.

Pored toga, kako tvrde, skupština preduzeća bi imala samo jednog člana, ministra rudarstva i energetike, i ta bi skupština postavljala i sve izvršne funkcije, uključujući i generalnog direktora.

“To su dezinformacije. Danas je EPS pretežno trgovac, a ne proizvođač. Da bismo zaštitili interese građana, EPS-u pre svega treba da opšta delatnost bude proizvodnja, a nastaviće da se bavi trgovinom viškova proizvodnje. EPS ima jednog akcionara, državu i nameravamo da tako i ostane. Država je jedna, jedan akcionar, jedan glas. Nije tačno da skupština bira direktore, već to čini Nadzorni odbor. Skupština ima reducirana ovlašćenja, donesi strateške odrednice, a i za to je potrebna odlluka Vlade. većina odlika se prenosi na nadzorni odbor. Mi idemo ka modernom korporativnom upravljanju, idemo ka profesionalizaciji”, naglasila je ministarka.

Na opasku da i domaći stručnjaci smatraju da taj koncept nije dobro rešenje, kazala je da je struka za dubinske promene u EPS-u, jer se došlo do tačke kada je to neminovno.

“Da je struka protiv, takođe su dezinformacije, jer u naučnom savetu sede dekani Mašinskog fakulteta, Elektrotehničkog, Rudarskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta iz Novog Sada, instituta ‘Mihajlo Pupin’ i ‘Nikola Tesla’ i niko od njih se nije izjasnio protiv transformacija. Struka je apsolutno za promene, za promene na bolje, da imamo preduzeće koje će poslovati za rad i u interesu građana”, rekla je Đedović.

Na sednici Nadzornog odbora EPS-a prošle sedmice nije prošla transformacija preduzeća u akcionarsko društvo zbog protivljenja sindikata.

“Što se tiče sindikata, kao i svih koji se promenama opiru, svi se oni bore za svoje položaje i beneficije, a ne za zaposlene. Država će zaštititi radnike, i svi oni koji rade dobro ne moraju da brinu. Ovde je pre svega reč o rukovodstvu”, rekla je ministarka.

I MMF insistira na reformama, analizu prave i norveški stručnjaci.

“Predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) je još u decembru objasnio zašto se ugledamo na Norvežane, pa zato što je njihov energetski sistem u rukama države i vrlo efikasno upravljaju. Bez domaćeg znanja nema transformacija i promena i svrha reformi je da imamo bolji sistem, ali gde je ta pamet do sada. Ovde se ne radi o ličnim promenama, nama je potreban sistem, ne govorimo o ličnim, personalnim rešenjima. Rok za to je bio juče i ono što nismo uradili 2014, moramo da uradimo sada”, rekla je Đedović.

Od maja će da poskupe i struja i gas, to je drugo poskupljenje u ovoj godini, a najavljeno je treće od novembra. “To zavisi od uspešnosti EPS-a, trudimo se da poskupljenja budu minimalna i vodićemo se time da zaštitimo građane i našu privredu”, rekla je Đedović za RTS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x