Đedović: EPS se neće privatizovati, nema otpuštanja radnika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: EPS.rs
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je da se Elektroprivreda Srbije (EPS) neće privatizovati i da se radnici neće otpuštati.

“Manipuliše se, laže i obmanjuje, zadnja dva-tri dana, da ne bi došlo do promene pravne forme tog preduzeća, koja treba da donese promene nabolje, u načinu upravljanja, donošenja odluka i sagledavanja rizika kako bi to preduzeće bilo efikasnije. Nema otpuštanja radnika. U Statutu se ne pominju ni radnici, ni sindikati. Statut se bavi načinom upravljanja”, rekla je ona, gostujući na TV Pink, povodom optužbi bivšeg predsednika Sindikata radnika EPS-a Milana Đorđevića da će se EPS baviti samo proizvodnjom, a ne i trgovinom električne energije, da će biti otpušteno 16.000 radnika i da će generalnog direktora postvljati Đedović.

Dodala je da je važno da Srbija ima stabilna i jaka energetska preduzeća koja  ne bi trebalo da budu na teretu države. “Dug tih preduzeća je narastao na stotine miliona evra koje gradjani treba da vraćaju. Da bi time moglo da se upravlja kako treba, mora da dođe do određenih reformi koje je Vlada odlučna da sprovede”, rekla je ona.

Istakla je da je dug EPS-a veći od 600 miliona evra i da je nastajao prošle i pretprošle godine. Problem je, kako je rekla, i sprovođenje investicija jer svi projekti kasne godinama, pa i decenijama.

“Želimo da vratimo odgovornost u preduzeće. Da postoje strukture upravljanja koje će biti odgovorne. Nadzorni odbor postavlja direktore, ne ja ili skupština, kako se manipuliše. Nadzorni odbor nadzire rad direktora”, rekla je Đedović.

Osnovna delatnost EPS-a treba da bude proizvodnja električne energije i da se izvozi ako se dovoljno proizvede

“Tu sam da sprovedemo reforme. Elektromreža Srbije i Transnafta Srbije su odavno prešli u akcionarska društva i nisu privatizovana. Odluka o promeni pravne forme  EPS-a doneta je 2014. Ona se nije sprovela i sada se sprovodi. Onoga dana kada EPS postane akcionarsko društvo neće biti limita i kvota za zapošljavanje i plate, ukoliko ima rezultate”, rekla je Djedović.

Na pitanje da komentariše to što je Sindikat radnika EPS-a podigao krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika tog sindikata Milana Đorđevića zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju i Radeta Živanovića, iz sindikalne organizacije EPS Kolubara Baroševac, Đedoviće je rekla da ne želi da ulazi u sindikalne rasprabve i da je reč o borbama za položaj, uticaj i novac.

“Država je pričala i nastaviće da priča sa predstavnicima sindikata, da se objasni šta je namera. Tu smo za sva pitanja i odgovore, ali ne da se manipulišu i lažu radnici, da bi neko zadržao fotelju”, rekla je Đedović.

Istakla je da je promena pravne forme jedan od načina da se popravi upravljanje u EPS-u i da to traže medjunarodni partneri. Nadzorni odbor, prema njenim rečima, treba da dobije veća ovlašćenja, ii odlučuje o menadžmentu. Đedović je rekla da je poskupljenje struje i gasa deo reformi koji je jako bitan da preduzeća mogu da naplate svoje troškove.

“Sa druge strane, ne možemo da tražimo gradjanima da plaćaju veće cene, a da ne menjamo ništa u tim preduzećima. Trudićemo se da cene gasa i struje budu što niže. Imamo povećanje od četiri milijarde dinara za ugrožene i apelujem da svi koji ispunjavaju proširene kriterijume da to urade, imaće pravo na smanjenje računa”, rekla je ona.

Ona se navela da se tokom zime uštedelo 10 odsto električne energije. Istakla je da se dobar deo Sveta obavezao na klimatski neutralan energetski sektor Pariskim klimatskim sporazumom. To, prema njenim rečima, znači da Srbija mora da smanji potrošnju fosilnih goriva pre svega nafte, gasa, uglja, koji negativno utiču na životnu sredinu.

“To nije moguće odmah uraditi. I Nemci znaju da ne mogu da se odreknu svojih rudnika, ni kod njih nije završena tranzicija. Moramo da se menjamo i prelazimo na čistije izvore energije. Kroz promenu zakona o obnovljivim izvorima energije pokrenućemo aukcije da država stimuliše privatna ulaganja u vetar i solar. Ključ je da imamo preduzeća koja mogu da iznesu tu tranziciju”, rekla je Đedović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x