Đedović Handanović: Uskoro počinje rad Republička komisija za energetske mreže

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija vesti/OSR
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Vladi Srbije sa članovima međuresorne radne grupe o napretku sprovođenja Akcionog plana reorganizacije Javnog preduzeća “Srbijagas”, saopštilo je danas to ministarstvo.

“Na predlog ministarstva, Skupština Srbije je u julu ove godine usvojila izmene i dopune Zakona o energetici kojim je dat veliki doprinos reformama u gasnom sektoru, formiranjem Republičke komisije za energetske mreže. Ovaj nezavisni i samostalni organ će od resornog ministarstva preuzeti nadležnosti nad državnim operatorima sistema prenosa električne energije, Elektromrežom Srbije i gasa – Transportgasom”, rekla je Đedović Handanović.

Novo zakonsko rešenje, kako je rekla, smanjuje nadležnost Vlade, a povećava nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja, čime se Srbija u potpunosti usklađuje sa regulatornim okvirom Evropske unije. Dodala je da se očekuje da će Republička komisija uskoro početi sa radom, čime će se steći uslovi za sertifikaciju “Transportgasa”.

“Nakon formiranja Republičke komisije, očekujemo da će se u najkraćem mogućem roku podneti zahtev za sertifikaciju operatora transportnog sistema prirodnim gasom što je jedan od najznačajnijih ciljeva u sprovođenju Akcionog plana za reorganizaciju u gasnom sektoru”, rekla je ona. Navela je da je cilj države bolje upravljanje energetskim preduzećima.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x