Đedović i zvaničnik Nemačke u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Zoran Petrovic)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i predstavnik vlade Nemačke Štefan Vencel razgovarali su u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike i borbi protiv klimatskih promena, saopštilo je resorno ministarstvo Srbije.

Đedović, koja je u Abu Dabiju povodom 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, kazala je da je Nemačka važan partner Srbije u energetici i procesu energetske tranzicije.

Posebno je istakla značaj projekata koji se realizuju u Srbiji uz podršku nemačke razvojne banke KfW, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Đedović je ukazala i na projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i istakla da je “Srbija posvećena ostvarivanju ciljeva u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti”.

“Na tome radimo i kroz donošenje strateških dokumenata, ali i kroz brojne projekte koji treba da omoguće da kroz proces energetske tranzicije unapredimo energetsku bezbednost i izgradimo snažan i održiv energetski sektor”, rekla je ona.

Dodala je da sa partnerima iz Nemačke Srbija sarađuje na izgradnji vetroparka Kostolac i na unapređenju energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama i na zgradama javne uprave.

U saopštenju je navedeno da je Vencel kazao da je fokus Nemačke od početka energetske krize na unapređenju energetske efikasnosti i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Vencel, državni sekretar u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, rekao je da se Nemačka u ovom trenutku više ne oslanja na ruski gas.

Na zasedanju Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju biće razmotrena najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije, a Đedović se obraća na plenarnoj sednici prvog dana zasedanja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x