Đedović sa Kopmanom o podršci EU unapređenju energetske bezbednosti Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 24 sedam TV printscreen
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Janom Kopmanom o procesu energetske tranzicije, reformama u energetskom sektoru i podršci EU unapređenju energetske bezbednosti Srbije.

“Posvećeni smo planiranju važnih projekata koji će se uskoro naći pred vladom, čiji će fokus biti izgradnja novih energetskih kapaciteta i veće korišćenje OIE. U toku je izrada strateških dokumenata kojim ćemo do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti naš put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji”, rekla je Đedović, a saopštilo ministarstvo.

Dodala je da su nedavno usvojene izmene Zakona o korišćenju OIE kojim se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz OIE na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema.

Odlučeno je, kako je rekla, da se nastavi sa usklađivanjem pravnog okvira sa regulativnom EU u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost i da se sprovedu neophodne reforme koje su deo pregovora o pristupanju Srbije EU.

Đedović je istakla da se uz podršku EU realizuje izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada koja će Srbiji omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja gasom.

“Zahvalni smo EU na finansijskoj podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koju ćemo završiti na jesen i preko koje ćemo se snabdevati gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Bliskog istoka. U saradnji sa EU pripremamo dokumentaciju za izgradnju interkonekcije sa Severnom Makedonijom koja će omogućiti gasifikaciju juga Srbije”, rekla je ona.

Đedović se rekla da je EU donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koji mogu da dobiju popuste na računima za električnu, toplotnu energiju i gas.

Istakla je da više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca što je veoma važno zbog energetske krize i rasta energetskih troškova.

Kopman je rekao da je pružena snažna podrška EU diversifikaciji izvora snabdevanja gasom, koja je veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini.

Istakao je, kako je navedeno, važnost nastavka sprovođenja reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i nameru EU da region Zapadnog Balkana učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x