Đedović sa predstavnikom Energetske zajednice o nacionalnom energetskom i klimatskom planu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanovic)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim o izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije, reformama u energetskom sektoru i unapređenju zakonodavnog okvira.

„Integrisani plan je ključni dokument kojim ćemo odrediti dinamiku i korake u procesu energetske tranzicije i koji će uskladiti ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Želimo da budemo ambiciozni, ali realni u postavljanju ciljeva, i da iskoristimo i javnu raspravu i konsultacije sa Energetskom zajednicom da bismo na kraju dobili što kvalitetniji dokument”, rekla je Đedović.

Ona je dodala da se očekuje da uskoro budu usvojene i izmene Zakona o korišćenju OEI koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za dodelu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

„Izmene zakona omogućiće da povećavamo kapacitete iz OIE a da istovremeno imamo i obezbeđen siguran i pouzdan rad elektroenergetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije”, navela je ona.

Na sastanku je razgovarano i o prenošenju evropskih direktiva EU u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Lorkovski je rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida i izrazio zadovoljstvo da su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

„Sekretarijat takođe pozdravlja skoru finalizaciju nacrta Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu i otvoreni smo da pružimo pomoć Srbiji u osmišljavanju i primeni plana”, rekao je Lorkovski.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x