Đedović: Srbija i UAE dogovoraju saradnju u razvoju novog energenta – vodonika

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE)
Podelite vest

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suhail Al-Mazrouei dogovorili su u Abu Dabiju potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti razvoja vodonika, kao novog energenta, i nastavku saradnje u oblasti obnovljivih izvora energije, saopštilo je danas ministarstvo.

Na sastanku je ocenjeno da saradnja Srbije i UAE u oblasti energetike ide uzlaznom putanjom i da je naredni korak unapređenja saradnje razmena iskustva, stručnog i tehničkog znanja u korišćenju vodonika kao energenta, navedeno je u saopštenju.

“Vodonik je energent budućnosti, koji će omogućiti čistiju energiju sa manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanja, razvijene tehnologije i kompanije koje, na temeljima prijateljskih odnosa naše dve zemlje i lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, već posluju u Srbiji u oblasti OIE i mogu nam biti značajni partneri u daljem razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu”, izjavila je Đedović.

Ona je istakla da je korišćenje potencijala OIE važan instrument u povećanju energetske bezbednosti Srbije, kao i u dostizanju vizije klimatske neutralnosti, koja predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova.

“Najznačajniji rezultat dosadašnje saradnje Srbije i UAE je vetropark ‘Čibuk 1’, koji proizvodi zelenu energiju kojom je moguće snabdevati 113.000 domaćinstava. Tokom godine počinjemo i sa izgradnjom ‘Čibuka 2’, snage 150 MW. Tu se verovatno nećemo zaustaviti jer su kompanije iz UAE zainteresovane i za projekte u oblasti solarne energije, u kojoj imaju veliko iskustvo”, rekla je Đedović.

Ministar Suhail Al-Mazrouei je istakao da odnosi države počivaju na bratskim odnosima lidera UAE i Srbije koji se zasniva na iskrenom prijateljstvu.

Upoznao je ministarku Đedović sa nuklearnim i kapacitetima OIE koje su razvile UAE, kao i sa budućim planovima razvoja energetske infrastrukture.

Ministarka rudarstva i enetike Srbije učestvovače i na ministarskom panelu “Кretanje kroz neizvesnosti – postavljanje prioriteta za postizanje nulte neto emisije”, u okviru “Abu Dabi nedelje održivosti”.

Tokom posete Abu Dabiju, predviđen je i susret sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije Frančeskom La Кamerom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x