Đilas: Da Srbija Rusiji uvede sankcije koje neće pogoditi narod već pojedince

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dragan Đilas Foto: printscreen Utisak nedelje NOVA S
Podelite vest

 Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da Srbija treba Rusiji da uvede “neke sankcije” koje neće pogoditi narod, već samo pojedince i kompanije.

On je u “Utisku nedelje” naveo da gleda šta je interes Srbije, te da, kako je kazao, on iz više razloga ne podržava sankcije, preneo je portal Nova.rs.

Podsetio je i da Srbija ima iskustvo sa sankcijama iz 1990-ih godina, i da one pogađaju narod, a ne ljude na vlasti.

“Ali već šest meseci smatram da je izuzetno važno uvesti neke sankcije (Rusiji), koje će pre svega biti usmerene na pojedince koji su odgovorni za ovo što se dešava (agresiju na Ukrajinu) i na kompanije”, rekao je Đilas.

Kazao je da političari treba da se bave srpskim interesom jer “svaka zemlja polazi od sebe”.

“I kad smo bombardovani, oni su polazili od sebe, i kad Rusija nije stavljala veto na sankcije, i kad su povukli vojsku sa Kosova”, rekao je on.

Po rečima Đilasa, isto je i kad EU odluči da uvede kvote na čelik i kada ruski predsednik Vladimir Putin odbije molbe predsednika Srbije Alekandra Vučića da Srbija u Rusiju izveze 10.000 automobila Fijat koji su se proizvodili u Kragujevcu.

“Svako gleda svoj interes”, kazao je Đilas.

Upitan kako bi objasnio građanima zašto je nacionalni interes Srbije da uvede sankcije Rusiji, Đilas je odgvorio da se svet ili bar Evropa, podelili, te da “prave novi Berlinski zid”, a Srbija je “sa one strane zida”.

“Zato što ako hoćete da ekonomski napredujete, moramo da sarađujemo s Evropom. I sad se već vide posledice kad smo izuzeti od kupovine ruska nafte, a nije Slovačka koja je zavisna od nje”, rekao je on.

U istoj emisiji, lider Nove Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović, ponovio je da nikako nije za to da Srbija Rusiji uvede ikakve sankcije.

Jovanović smatra da ne može da se menja vizija i da se za šest meseci promeni stav da li će Srbija uvesti sankcije, a da se posle šest meseci, kako je ocenio, ništa nije kvalitativno promenilo.

“Jedan od tih delova vizije jeste da Srbija gleda svoj interes. Da se u ratu Zapada protiv Rusije, koji je isprovociran od strane Zapada, Srbija ne stavlja uz Zapad. Sankcije – ne!”, smatra Jovanović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x