Đilas: Svaka politička kriza se rešava izborima, ali prvo zahtevi protesta i izborni uslovi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
Podelite vest

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da se svaka politička kriza rešava izborima, ali da pre njihovog raspisivanja treba da budu ispunjeni zahtevi sa protesta “Srbija protiv nasilja” i poboljšani izborni uslovi.

“Preporučujem (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću da bez ispunjenja zahteva protesta, ali i definisanja izbornih uslova prihvatljivih za opoziciju, ne raspisuje izbore”, rekao je Đilas za današnji list Nova.

Ocenio je da podrška Srpskoj naprednoj stranci (SNS), zbog reakcija njenih članova na proteste, “vrtoglavo opada”.

“Podrška SNS-u vrtoglavo opada, jer su protesti i sve što nam se dešava pokazali apsolutnu nesposobnost i nekompetentnost, ali i potpuni nedostatak empatije prema građanima”, kazao je Đilas.

Predsednik SSP-a smatra da ponašanje poslanika SNS-a i njihovih “glasnogovornika” pokazuje da uopšte ne razumeju građane Srbije i da svojim postupcima “nastavljaju da raspiruju mržnju i nasilje u Srbiji”.

“A to je upravo ono protiv čega su građani ustali. Predstavnici vlasti od tragedija koje su se dogodile pričaju samo o sebi, svojim uspesima, nesvesni činjenice da Srbija još nije izašla iz tragedije koja se dogodila pre samo mesec dana”, ocenio je Đilas.

Dragan Đilas je u pisanoj izjavi pozvao ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Bocan Harčenka da se hitno vrati u okvire svoje diplomatske misije i prestane da vređa građane koji se okupljaju na protestima “Srbija protiv nasilja”, stavljajući ih u ulogu stranih agenata i marioneta.

Đilas je  naveo da je ambasador Rusije već iznosio neistine o građanskim okupljanjima, i da se nije zaustavio na besmislenim tvrdnjama kako protestima u Beogradu i eskalacijom napada na Srbe na severu Kosova rukovodi i koordiniše iz zapadnih centara.

“Nastavio je novom izjavom u kojoj mirne proteste ljudi u Srbiji poredi sa obojenim revolucijama i Majdanom, tvrdeći da je tragedija cinično iskorišćena za udar na vlast koja vodi suverenu politiku”, rekao je Đilas u pisanoj izjavi.

On je pozvao ruskog ambasadora da se vrati u okvire svoje diplomatske misije i Bečke konvencije i prestane da vređa građane Srbije, ocenivi da tim izjavama pokazuje da i pored godina provedenih u Beogradu, ne razume ni Srbiju ni njen narod.

“Sanjajući Majdane i strane intervencije, on brani (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića od svog naroda koji ne želi ni krv ni nerede, već upravo izlazak iz haosa i nesigurnosti u koje nas je ovaj režim gurnuo”, kazao je Đilas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x