Đilas u SAD: Srbija ne sme da napravi grešku i isključi se iz tokova civilizacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

U okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) u kojoj su Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić imala je  u Vašingtonu u Stejt departmentu sastanak sa pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz SSP.

Navedeno je da je predsednik SSP sagovornicima preneo stav o neophodnosti usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU uz ocenu da je ponašanje Evrope prema Srbiji bilo pogrešno, kao što su pogrešne pretnje zamrzavanjem procesa evropskih integracija koje se čuju iz Brisela.

Ocenio je da to neće doprineti rastu podrške EU u Srbiji, niti boljem životu za građane i dodao da su za budućnost Srbije, politički i ekonomski odnosi sa Sjedinjenim Državama od prioritetnog značaja.

“Mi smo svesni da je ovo trenutak u kojem moramo da se opredelimo i zato Srbija ne sme da napravi grešku kojom će samu sebe da marginalizuje i isključi iz tokova savremene civilizacije. Evropska unija je naš najveći trgovinski partner, ekonomski razvoj Srbije uslovljen je činjenicom da najviše direktnih investicija dolazi sa Zapada, a odgovorna spoljna politika kojoj je interes Srbije na prvom mestu mora se zasnivati na ovim činjenicama”, naglasio je Đilas.

U sklopu razgovora zamenik predsednika SSP Borko Stefanović je informisao američke zvaničnike da će, kao predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, odmah nakon formiranja vlade staviti na dnevni red Odbora izjašnjavanje o usklađivanju spoljne politike sa EU i dodao da su “mir, odricanje od upotrebe sile, poštovanje međunarodnog prava i dijalog o svim otvorenim pitanjima – postulati na kojima počiva politika SSP”.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić govorila je o kršenju ljudskih prava, slobodi medija, ali i kriminalu i korupciji i predstavila predlog Stranke slobode i pravde o formiranju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu koji je neophodan, jer kako je istakla “kriminal ne priznaje nacionalne granice, pa efikasna borba protiv njega zahteva regionalni pristup i saradnju” .

Delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državama sastancima u Savetu za nacionalnu bezbednost, Senatu i Kongresu, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x