Mi nećemo da lobiramo ni protiv koga, za razliku od njih

Djurić: Želimo pouzdane prijatelje na ključnim pozicijama u Americi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Ambasador Srbije u SAD Marko Djurić izjavio je danas da su odnosi sa tom zemljom u usponu, navodeći da u Vašingtonu ima “mnogo pragmatičnih ljudi i nešto onih sa nasledjenom negativnom slikom o Srbiji iz devedestih godina”, ali, kako je rekao, “razgovaramo i sa jednima i drugima, i zadovoljan sam kako to ide”.

“Mi radimo sa obe stranke, republikacima i demokratama, nikada nećemo upasti u zamku da podržavamo samo jednu opciju u Americi. Radimo sa ciljem da ojačamo naše odnose, i da za pet godina imamo pouzdane prijatelje na ključnim pozicijama u administraciji u SAD”, rekao je Djurić za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da je “broj članova našeg kokusa značajno uvećan, čak nekoliko puta u odnosu na pojedine periode”.

“Grupa prijatelja Srbije u Kongresu raste iz dana u dan. Očekujem da ćemo imati priliku da to vidimo i do kraja ove godine, kada će kongresno pismo podrške Srbiji i saradnji sa Srbijom, u kontekstu činjenice da ove godine obeležvamo 140 godina odnose dve zemlje, podržati neuporedivo više članova Kongresa nego što je podržalo pisma kojim se, recimo, afirmišu pojedine pozicije Prištine ili pojedinih bizmismena možda odavde iz Beograda”, rekao je Djurić.

Kako je rekao, “mi nećemo da lobiramo ni protiv koga, za razliku od njih”.

“Važno je da i od izabrane zakonodavne grane vlasti, američka administracija, biznis i najšira javnost dobiju poruku da je saradnja sa Srbijim nešto što je u interesu i Amerike. Ne od nas diplomata od kojih to dobijaju svakog dana već da od svojih izabranih kongresmena čuju da su naši preci 1881. godine bili u pravu kada su, u vremenu kada je običnom pismu trebalo šest nedelja da putuje izmedju Beograda i Vašingtona, zaključivali izmedju Kraljevine Srbije i Amerike konzularnu konvenciju”, rekao je Djurić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x