Do 31. maja otvoren konkurs za muzičku nagradu Milan Mladenović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: milanmladenovic.com printscreen
Podelite vest

Konkurs za dodelu muzičke nagrade Milan Mladenović za 2023. godinu otvoren je do 31. maja a pravo da učestvuju imaju autori i izvođači iz svih zemalja bivše Jugoslavije, sa pesmom sa tekstom na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, uključujući i jezike manjina.

Kako je saopšteno iz Zadužbine Milana Mladenovića, jedan autor ili grupa autora može prijaviti samo jednu pesmu na konkurs pod sloganom “Prijavi svoju stvar“.

U konkurenciju za nagradu ulaze samo pesme objavljene od 1. juna 2022. do 31. maja ove godine.

O pobedničkoj pesmi ove godine odlučuje regionalni žiri koga čine Ana Đurić Konstrakta, Branka Glavonjić i Marko Šelić Marčelo iz Srbije, Boris Leiner iz Hrvatske i Zoran Predin iz Slovenije.

Stručni žiri će prvo odabrati 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a dobitnici ovogodišnjeg priznanja biće nagradjeni i novčano sa 3.000 evra.

Pored novčane nagrade laureat za 2023. godinu će nastupiti i na Egzit festivalu u Novom Sadu naredne godine.

Najinovativniji bubnjar, odnosno bubnjarka među finalistima biće nagrađeni “Firche Drums” dobošom dok će beogradski Rock Radio najinteresantnijem vokalu među finalistima, pokloniti mikrofon.

Formular za prijave kao i kompletna dokumentacija koja se tiče uslova konkursa i pravila o dodeljivanju nagrade dostupni su na internet stranici milanmladenovic.com a konkurs će biti zaključen 31. maja u ponoć.

Nagrada Milan Mladenović je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra – na dan rodjenja umetnika.

Mladenović (1958-1994) je kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom “Ekatarina Velika” (EKV) obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mnogi muzičari i kritičari smatraju da je “Ekatarina Velika” jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

“Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine”, reči su umetnika kojima je zaključena monografija o Mladenoviću.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x