DOB: Izložba fotografija i koncert mladih talenata za početak 39. Beogradskog džez festivala

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

STANKOVIC ALL STARS JAZZ FESTIVAL DOM OMLADINE BEOGRADA 24.10.2023. foto Stanislav Milojkovic
Podelite vest

U Domu omladine Beograda sinoć je uvodnim programima počeo 39. Beogradski džez festival. Izložba fotografija „Imagery of Jazz“ dugogodišnjeg fotoreportera „Politike“ Anđelka Vasiljevića, sa portretima domaćih i svetskih muzičara koji su učestvovali na manifestaciji, koncertni program kojim je obeleženo 30 godina džez odseka Muzičke škole „Stanković“, kao i svečani koktel kojem je prisustvovao veliki broj zvanica iz kulturnog i javnog života prestonice, označili su početak još jednog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

Tim povodom, Andrija Bojanić, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda je izjavio: „Dom omladine Beograda organizuje Beogradski džez festival od 1971. godine, to je najstarija manifestacija ove vrste muzike u Srbiji i sa ponosom možemo da kažemo jedan od svetionika umetničke, autorske džez muzike na ovim prostorima, ali i šire. Pored toga što nastojimo da budemo beskompromisni u vrhunskom kvalitetu programa i predstavimo najbolje od savremenog džeza u međunarodnim okvirima, naša važna misija je podrška srpskoj džez sceni, posebno mladim talentima.“, istakao je Bojanić.

On je naglasio da će Beogradski džez festival i ove godine ponuditi reprezenatativan program, različitih stilova džeza, kao i da je interesovanje publike veliko, te da je nekoliko koncerata već skoro rasprodato.

„Beogradski džez festival je manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, koji je naš osnivač i glavni pokrovitelj. Želim da zahvalim Gradu i posebno resornom Sekretarijatu za kulturu, koji nam pruža mnogo podrške kako bismo dostigli sve umetničke i organizacione ciljeve. Hvala i Ministarstvu kulture, našem drugom značajnom pokrovitelju, kao i Sokoju za dugogodišnju podršku u predstavljanju domaćih muzičara na Beogradskom džez festivalu. Od ove godine imamo i podršku Nacionalne platforme Srbija stvara, a tradicionalno uz nas su i brojne ambasade i strani kulturni centri, čija pomoć je važna u predstavljanju međunarodnih umetnika. Hvala svima što prepoznaju važnost Beogradskog džez festivala.“, naglasio je Andrija Bojanić i dodao: „Koristim ovu priliku da zahvalim i Odboru festivala, na čelu sa gospodinom Jovanom Maljokovićem, i umetničkom direktoru Vojislavu Pantiću, na aktivnom radu u pripremi manifestacije tokom cele godine.“

Beogradski džez festival  je svečano otvoren večeras, 25. oktobra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 19 časova.

Čast da otvore 39. izdanje manifestacije pripala je mladom srpskom džez muzičaru Viktoru Tumbasu, učesniku festivala, i američkom novinaru Tomasu Konradu, jednom od najcenjenijih svetskih džez kritičara i publicista današnjice, koji izveštava sa festivala još od 2009. godine.

Na svečanom otvaranju publika je čula koncerte kvarteta saksofoniste Maksa Kočetova, sa italijanskim trubačem Fabricijom Bosom kao specijalnim gostom, a potom i trio američkog pijaniste Džeralda Klejtona.

Od 22.30h u sali Amerikana DOB, planirani su nastupi kvinteta Viktora Tumbasa, kvarteta Jovana Milovanovića i trija Miloša Čolovića, obeležiće deveti po redu „Serbian Showcase“ program.

IZLOZBA
ANDJELKO VASILJEVIC
DOM OMLADINE BEOGRADA
24.10.2023.
foto Stanislav Milojkovic

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x