Dojčinović (Krik): Dva rokovnika saradnika Dijane Hrkalović najzanimljiviji dokaz tužilaštva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube NewsMax Adria printscreen
Podelite vest

Među dokazima tužilaštva u slučaju bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović nalaze se dva rokovnika- beležnice njenog bliskog saradnika Dejana Milenkovića, bivšeg načelnika policije koje otkrivaju da je kriminalna grupa Veljka Belivuka najverovatnije imala jake veze sa policijom i vrhom aktuelne vlasti, rekao je Stevan Dojčinović iz Krika gostujući na N1. Suđenje Dijani Hrkalović počinje 1. marta.

“Navijačko kriminalna grupa “Janjičari” iz koje je kasnije nastala grupa Veljka Belivuka, uvek je imala jake veze u državi, praktično ih je država i stvorila. Nastali su nakon dolaska Srpske napredne stranke na vlast i vrlo brzo preuzeli ključnu tribinu na stadionu FK Partizan i uključili se u narko-biznis sa kavačkim klanom. Mi (Krik) već godinama dokazujemo da je ta grupa usko povezana sa ljudima iz vrha vlasti. U tim beleškama policijski inspektor naziva šefa te grupe “državnim projektom” što je u suštini potvrda onoga što smo pisali”, kazao je Dojčinović.

Dojčinović je objasnio da je prvi šef te grupe bio Aleksandar Stanković, poznatiji pod nadimkom Sale Mutavi koji je ubijen, da bi nakon toga grupu preuzeo Veljko Belivuk.

” U tim beleškama vidimo da je dosta pažnje obraćano Stankoviću i da je u jednom trenutku tražio kontakt sa uticajnim crnogorskim mafijašem. To je delovalo kao da je Stanković od policije tražio da mu omogući taj kontak”, kazao je u programu N1, uz ogradu da su to samo beleške koje su novinari Krika pokušali da protumače koliko je bilo moguće.

Dojčinović ističe da se ne radi o službenim dokumentima, već o beleškama koje dosta govore o tom vremenu i učvršćuju u uverenju da je ta grupa imala podršku i vlasti i policije u jednom jako dugom periodu.

“Mi znamo samo delove tih rokovnika koji se odnose na otpužnicu protiv Dijane Hrkalović, možda ćemo jednog dana da vidimo sve što piše u njima, to bi bilo zanimljivo u sudnici. Ovaj mali deo odnosi se na period nakon ubistva Stankovića i na akcije koje je policija preduzimala da bi što više saznala o tom ubistvu i grupi za koju se verovalo da stoji iza toga. To ubistvo nikada nije rasvetljeno, a praktično se veruje da iza njega stoji škaljarski klan.

Optužnica protiv Dijane Hrkalović nije zanimljiva jer se njoj na teret stavljaju “jako sitna dela” kao što je trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja, a nije optužena kao saradnik tih kriminalaca, istakao je Dojčinović.

“Čak ne vidimo da je tužilac ušao duboko u optužnicu da otkrije te veze, već se priča o Belivuku sporadično provlači, pa se optužnica bavi minornim stvarima koje je ona (Hrkalović) uradila. Optužnica je tereti da je u slučaju ubistva koje je poznato kao “ubistvo na šinama” policija uzela Belivukov telefon, ali izvaštaji o tome šta je nađeno u telefonu nisu stigli tužiocu na vreme, već tek nakon što je krenuo sudski postupak, čime je ometena istraga. Stavlja joj se na teret i da je navodno zaštitila drugog uticajnog kriminalca iz Bosne (Darko Elez) time što ga nije “stavila na mere”, već je to uradila druga služba”, kazao je Dojčinović.

Dijana Hrkalović se tereti i da je naredila brisanje jednog prisluškivanog razgovora u kome je učestvovao ubijeni advokat Dejan Ognjanović.

Zvanično suđenje Dijani Hrkalović počinje 1. marta, a po Dojčinovićem rečima, sudeći po optužnici koja se tiču njenih “minornih dela”, zaprećene kazne nisu visoke.

KRIK – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije je rokovnicima bivšeg načelnika policije Dejana Milenkovića posvetila više tekstova. Opširnije na linku.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x