Dok Cinema masters, filmovi Srđana Keče u Domu omladine Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: DOB promo
Podelite vest

U okviru besplatnog letnjeg filmskog programa Doma omladine Beograda DOK CINEMA MASTERS, u četvrtak 20. i petak 21. jula od 20 časova u sali Amerikana biće prikazani filmovi reditelja, scenariste i producenta Srđana Keče, koji će razgovarati sa publikom nakon održanih projekcija.

Četvrtak, 20. jul u 20h // Amerikana DOB

“MIRAGE” (dokumentarni I 42 min. I 2011 I Srbija, Velika Britanija)
Režija, scenario i kamera: SRĐAN KEČA, muzika: JON WYGENS, montaža: SIMON BULLEN, produkcija: SRĐAN KEČA.

O FILMU: Na rubu grada koji izrasta iz pustinje, čovek igra golf na terenu, sam. Drugi, šalje pismo, iz radnog kampa, ženi u Keniju. Peščana oluja zahvata gradilište, a lokalno stanovništvo održava čudnovati plesni obred. Dubai, percipiran uglavnom, ili kao razvojno čudo, ili kao propali trik, u filmu postaje platforma za istraživanje izmeštenosti, žudnje i čežnje. U tri poglavlja – gradu, okolnoj pustinji i njihovom stanovništvu – polako se otkrivaju mračni aspekti savremenog društva, dok permanentni ekonomski krah najavljuje kraj jedne ere. Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Jihlavi 2011. godine, gde je nagrađen Nagradom za najbolji dokumentarni film iz Centralne i Istočne Evrope. Iste godine na Filmskom festivalu u Kotbusu osvojio je Discovery Award. Godine 2012. dobio je nagradu za Najbolji dokumentarni film na London Short Film Festivalu.

Petak, 21. jul u 20h // Amerikana DOB
“MUZEJ REVOLUCIJE” (dokumentarni film I 91 min. I 2021 I Srbija, Hrvatska, Češka)
Režija, scenario i kamera: SRĐAN KEČA, muzika: HRVOJE NIKŠIĆ, montaža: SRĐAN KEČA, HRVOSLAVA BRKUŠIĆ, dizajn zvuka: JAKOV MUNIŽABA, produkcija: SRĐAN KEČA za UZROK (RS), VANJA JAMBROVIĆ za RESTART (HR) i LUKAŠ KOKEŠ za NUTPRODUKCE (CZ).

O FILMU: “Vetar se u noći podigao i odneo nam planove” glasi poslovica u uvodnim rečima “Muzeja revolucije”. Reči su referenca na plan iz 1961. da se u Beogradu izgradi veliki muzej kao omaž socijalističkoj Jugoslaviji. Trebalo je “čuvati istinu” o jugoslavenskom narodu. Ali plan nikad nije otišao dalje od izgradnje podruma.Zapušteni prostor danas priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili njeni inicijatori pre 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive izopštenici društva preoblikovanog kapitalizmom. Film se fokusira na devojčicu koja s majkom zarađuje čisteći prozore automobila na raskrsnicama. Bliska je prijateljica sa staricom koja takođe živi u “podrumu revolucije“. Na rubu grada koji se transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj. Film je premijerno prikazan na IDFA 2021. godine, a na Hot Docsu 2022. godine. Osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na prestižnom festivalu Big Sky Documentary Festival.

Ulaz na projekcije je besplatan.

O AUTORU: Reditelj i montažer Srđan Keča (1982) dokumentarističku karijeru započeo je kao polaznik filmskog programa Ateljea Varan Pariz održanog 2005. godine u Beogradu, nakon čega je studirao na National Film and Television School (NFTS) u Velikoj Britaniji. Festivalskoj publici predstavio se najpre filmom “Posle rata” (2006), nakon čega su usledili filmovi “Pismo ocu” (2011), kao dvostruki laureat Beldocsa, zatim “Mirage” (2011), nagrađen na festivalima u Kotbusu, Londonu i Jihlavi. Montažer je i producent filma “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića, dobitnika dve nagrade u Berlinu. Godine 2021. premijerno je prikazao film “Muzeje revolucije” na IDFA, a 2022. godine na Hot Docsu. Od 2015. godine predaje dokumentarni film na američkom Univerzitetu Stenford.

************************************************

Program Doma omladine Beograda DOK CINEMA MASTERS predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije i nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije. Ideja ovog programa je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.
Autorka programa i moderatorka razgovora je producentkinja Jovana Nikolić.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x