DOK CINEMA MASTERS: “ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU”

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo DOB
Podelite vest

U sredu, 18. oktobra u 20 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda održava se projekcija  i razgovor o filmu “ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU” reditelja i scenariste  Janka Baljka.

ŽŽŽ: ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU

Dokumentarni film,  90 min, 2021. godina

Scenario i režija: JANKO BALJAK, kamera: JOVAN MILINOV, muzika: PEĐA VRANEŠEVIĆ, montaža: ALEKSANDRA MILOVANOVIĆ, dizajn zvuka: JANA BALJAK i NATALIJA STRAHINIĆ, supervizija zvuka: JANJA LONČAR, produkcija: SINIŠA BOKAN za ARBOS (RS).

O FILMU

“ŽŽŽ: Žurnal o Želimiru Žilniku” je filmsko putovanje kroz karijeru velikog novosadskog, srpskog i jugoslovenskog reditelja Želimira Žilnika. Sniman je više od tri godine kao road-movie dokumentarni film, kroz više od pola veka dugu filmografiju Žilnika, ali i kao putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. U filmu Janka Baljaka kroz priču o Žilniku i njegovom stvaralaštvu takođe se prati i pronalazak davno cenzurisanog i zabranjenog filma “Sloboda ili strip” koji je pre 50 godina zaplenjen zbog cenzure, a koji je nedavno slučajno pronađen. Film je premijerno prikazan na 27. Sarajevskom filmskom festivalu, a prikazan je I na mnogim domaćim i međunarodnim festivalima. Nagrađen je Nagradom je za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta na 69. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

BIOGRAFIJA AUTORA

Janko Baljak (1965) je srpski filmski i televizijski reditelj. Diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov prvi kratki igrani film „Zbog osnovane sumnje” prikazan je 1986. u zvaničnoj selekciji Festivala jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog igranog filma. Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija B92 u čijoj produkciji je realizovao niz dokumentarnih filmova koji su s uspehom prikazivani kod nas i u svetu i višestruko nagrađivani. Redovni je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, predaje dokumentarni film. Od 2009-2014 godine bio je umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent, ulaz slobodan.

DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentarnog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x