Doktor iz Niša svakom pacijentu koji se „skine sa opijata“ poklanja čuvarkuću

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

07Svakom pacijentu Specijalne bolnice u Gornjoj Toponici kod Niša koji se “skine sa opijata” i započne život bez metadona ili buprenorfina, načelnik Odeljenja za narkomaniju te bolnice dr Dragan Vukadinović pokloni saksijicu sa čuvarkućom.

Sa ovom nesvakidašnjom praksom započeo je pre tri meseca i do sada je poklonio desetak saksijica. Vukadinović kaže da je neko vreme razmišljao kako da pacijentima pošalje motivišuću poruku i stavi im do znanja da podržava to što su uradili. Poklanjanje saksiijice sa biljkom čiji je latinski naziv Sempervivum tectorum što znači “uvek živa”, učinilo mu se kao odlična ideja i nije se prevario.

“Ti pacijenti su naučeni na stalne kritike, na diskvalifikaciju, na termine “narkomančina” i “jednom narkoman uvek narkoman”. Odvikli su se da neko njima pokloni pažnju i da se prema njima drugi korektno odnose. Za druge ljude je ta sakijica obična sitnica, ali za pacijente ima dodatnu pozitivnu dimenziju. Osmeh pacijenata kada im “uručim” nagradu za uspešno uspostavljanje apstinencije, neopisiv je”, istakao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, čuvarkuća je izuzetno otporna biljka, koja se oporavi i oživi i kada svi pomisle da je uvenula i poklanjanje upravo te biljke pacijentima ima svoju simboliku.

“Kod pacijenata koji dolaze na Odeljenje za narkomaniju treba ponovo probuditi život, a prvi dan bez opijata je novi život. Narkomanija koju opšta populacija smatra neizlečivom u stvari ima rešenje. Dešava se da pacijenti stvarno žele da se iščupaju iz kandži psihoaktivnih supstanci Neki uspevaju na određeno vreme, neki duže. Relativno mali procenat doživotno, ali je moguće. To je najbitnije, da je moguće, a ne da se u startu diskvalifikuju ti pacijenti i da se kaže da je to neizlečivo“, naglasio je naš sagovornik.

On je kazao da je činjenica da su opijati sve prisutniji u našem društvu i da su bolesti zavisnosti sve prisutnije. Sve je manje, dodao je, klasičnih opijatskih i heroinskih zavisnika, ali u ukupnom broju je mnogo više ljudi nego pre 20 ili 30 godina, kada su su tablete opijata koje su farmaceutske izrađene počele da ulaze i među naše mlade.

“Sigurno tri ili četiri osobe nedeljno budu zbrinute Univerzitetskom kiničkom centru u Nišu zbog intoksijacije psihoaktivnim supstancama, a posle detoksikacije dolaze kod nas. Među njima ima pacijenata svih životnih doba. Imamo adolescente koji oko osamnaestog rođendana, eksperimentišući sa psihoaktivnim supstancama, ulete u akutne intoksikacije. Na žalost, među njima su i osobe koje su ušle ozbiljnije u problem zavisnosti. Kod njih se intoksikacije češće, više puta im se dešava da im život spašavaju u Kliničkom centru. Nisu bezazlenije ni intoksikacije mladih koji su u fazi eksprimentisanja i oni budu zbrinuti u stanju životne ugroženosti”, kazao je dr Vukadinović.

Prema njegovim rečima, među mladima koji krenu da eksperimentišu sa psihoaktivnim supstancama ima onih koji samo prođu jednu “životnu školu” i detoksikaciju u Kliničkom centru, pa su posle pametniji i ne koriste više opijate, ali na žalost ima i onih koji ozbiljno uđu u zloupotrebe narkotika.

“Finalna faza onih koji su postali zavisnici je svesni ciljani suicid, koji oni zovu “zlatni metak”, kada sruše sve mostove u porodici i društvu i namerno uzmu veću dozu. Visoki procenat zavisnika svoj život okonča na taj način”, rekao je dr Vukadinović.

On je kazao da je sadnice čuvarkuća koje poklanja pacijentima proizvodi u svom dvorištu i ima ih dovoljno za sve oni koji imaju hrabrosti i snage da ih zasluže. Razmišlja i planira da u narednom periodu u proizvodnju rasada uključi i pacijente koji se nalaze na bolničkom lečenju, kako bi imali neku preokupaciju i motivaciju da se vrate normalnom životu.

Foto: B.Lj.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x