Dokumentarac Muzej revolucije otvara ovogodišnji Beldoks

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube BELDOCS printscreen
Podelite vest

Dokumentarac Muzej revolucije autora Srđana Keče otvoriće 11. maja ovogodišnje 15. izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks. Poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima Beldoks će otvoriti 11. maja u Domu omladine Beograda, saopštili su organizatori.

Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu arhitekte Vjenceslava Rihtera, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

“Čast mi je da ovaj film otvara Beldoks, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera Muzeja revolucije u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani”, izjavio je autor filma Srđan Keča.

Dodao je da je film nastao iz želje da ispriča parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja.

“Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče”, istakao je Keča.

Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu (Holandija), gde je uvršćen među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Najbolji prvi dugometražni film (Best First Feature).

Prikazan je i na festivalima u Zagrebu i Trstu, a za sada je selektovan i na čuvenom filmskom festivalu Hot doks (Docs) 2022 (Toronto, Kanada), kao i Krosing Jurop (Crossing Europe) 2022 (Linz, Austrija), Međunarodnom filmskom festivalu Žan Rauh (Jean Rouch International Film Festival; Pariz, Francuska) i Međunarodnom filmskom festivalu Gvadalahara (The Guadalajara International Film Festival, Gvadalahara, Meksiko).

Srđan Keča je autor zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca “Pismo ocu” (2011), “Miraž” (2012), i “Flotel Evropa” (2015).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x