Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija dobio Specijalno priznanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Film Club Prokuplje video printscreen
Podelite vest

Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija, “Pokajnik u pokušaju“, prokupačkog reditelja Žikice Jovanovića osvojio je specijalno priznanje na “Realtime International film festivalu” u Nigeriji.

Kako je rekao Jovanović za agenciju Beta, taj film postao je “miljenik” svetske kritike i publike, dobivši više od 30 filmskih priznanja.

“Do sada smo dobili sijaset nagrada sa svih strana sveta, a ovo nam je prvo priznanje sa Afričkog kontinenta”, kazao je Žikica Jovanović koji je izrazio zadovoljstvo što su film razumeli gradjani sveta i što se putem filmskog platna čulo za prokupačku crkvu Sveti Prokupije.

Taj film je snimljen u produkciji “Film kluba” Prokuplje, režiju i scenario je uradio Žikica Jovanović, Vojkan Arandjelović je direktor fotografije, Ivica Trailović kompozitor, Saša Miljković dron operater, a Predrag Slavković narator.

Film je posvećen crkvi Svetog Prokopija, jednoj od najstariji pravoslavnih svetinja na Balkanu, sagradjenoj u Prokuplju krajem devet veka u kojoj se čuvaju mošti dva sveca, Svetog Prokopija i Svetog Djordja.

U filmu o svojoj “poročnoj i teškoj” sudbini govori Prokupčanin Nenad Gizdavić, koji je, zahvaljujući veri, uspeo da spasi život.

Film je snimljen uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve i starešine prokupačke crkve protojereja Nikole Ilića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x