Dom Vojske u Beogradu poziva na predavanje o stvaranju moderne srpske armije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija, foto: BetaPhoto/Ministarstvo odbrane Srbije/EV
Podelite vest

U okviru proslave Dana Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije najavili su da će za posetioce otvoriti Dom Vojske Srbije i pozvali gradjane na predavanja “Stvaranje moderne srpske vojske (1878 – 1912)” i “Srpske vojne zastave (1804-2022)”.

Kako je najavljeno, prvo predavanje o stvaranju vojske održeće predavač sa Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane Dalibor Denda 18. aprila u 14.00 časova u Domu Voske Srbije, a biće reči o reformama koje su započete nakon oslobodilačkih ratova 1876/78 godine.

“Glavni pokretači i nosioci tih procesa bili su kralj Milan Obrenović i vojvoda Radomir Putnik, a posebna pažnja posvećena je selekciji i obuci komandnog kadra”, navelo je ministarstvo.

Dodali su da će o zastavi, kao jednom od najznačajnih državnih simbola, govoriti pukovnik Miljan Milkić, 21. aprila u 14.00 časova takodje u Domu Vojske Srbije, a reč je o vojnoj zastavi kao simbolu pripadnosti, časti i borbenog jedinstva jedinice.

“Zastava je često nosilac kolektivnih odlikovanja za zasluge cele jedinice. Vojne zastave poštovane su i isticane kao simbol pobede i snage. Pred zastavom se polagala zakletva, a u boju je čuvana po cenu života”, najavilo je ministarstvo uz napomenu da su, uprkos raznim promenama državnog uredjenja, orao i krst ostali glavni simboli na zastavama Kneževine, Kraljevine i Republike Srbije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x