Drakulić: Srbijašume nam duguju drvo za proizvodnju peleta, krive su za poskupljenje tog energenta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Vlasnik firme za proizvodnju peleta “Bio Energy Point” Zoran Drakulić rekao je danas da Srbijašume duguju toj kompaniji 41.000 kubnih metara drveta za proizvodnju peleta i da je to preduzeće krivo za poskupljenje tog energenta.

“Srbijašume su nelegalno potpisale ugovore sa većim brojem ‘firmi’, koje ne posluju u drvnoj industriji, da ga dobijaju po zvaničnim cenama od 4.160 dinara po kubnom metru, a proizvođačima peleta preprodaju po cenama i do 9.000 dinara”, rekao je Drakulić agenciji Beta.

On je, reagujući na tvrdnju v. d. direktora Srbijašuma Igora Braunovića da je taj energent poskupeo na domaćem tržištu zbog toga što su proizvođači, među kojima je Drakulićeva firma, izvezli značajne količine tog energenta, rekao da su cene skočile zbog preprodaje drveta, poskupljenja struje za 55 odsto i proizvodnje peleta u samo u 50 odsto kapaciteta.

“Odgovorno tvrdim da smo 2021. zadovoljili potrebe svih naših oko 400 kupaca i prodali 80.000 tona peleta”, rekao je Drakulić.

Braunović je pre dva dana rekao da Srbijašume kasne sa isporukom ugovorenih količina drveta za proizvodnju peleta zbog toga što je Vlada Srbije tek krajem januara usvojila plan poslovanja tog preduzeća, nakon čega se raspisuju tenderi za seču drveta, a da je ove godine bila i duga zima sa snegom, pa je seča mogla da počne tek 1. aprila.

Proizvođači peleta, prema njegovim rečima, nisu ostavili sirovina za proizvodnju u zimskom periodu, a nepovoljnom sticaju okolnosti doprineo je i nagli skok tražnje tog energenta zbog energetske krize. On je rekao da će Srbijašume manjak proizvodnje drveta nadoknaditi kupcima do 1. jula.

Drakulić je naveo da su problemi počeli od decembra 2021. godine, od kada proizvođači peleta rade smanjenim kapacitetom zbog neisporučenog drveta.

Srbijašume, prema rečima Drakulića, duguju isporuku 20.153 kubna metra drveta njegovoj firmi za 2021. godinu, a ove godine do 27. maja isporučena je 21.000 kubnih metara manje nego što je ugovoreno, dok je samo u maju od ugovorenih 8.415 kubnih metara isporučeno 3.585 kubnih metara.

“Za prva četiri meseca ove godine Srbijašume su ostvarile godišnji plan sa svega 14 odsto”, rekao je Drakulić i dodao da mu “nije jasno obećanje Braunovića da će tokom juna nadoknaditi manjak isporuke”.

Ocenio je da je netačna i tvrdnja da je izvoz peleta poremetio cene na domaćem tržištu i rekao da je”Bio Energy Point” u 2021. godini izvezao samo 20 odsto proizvodnje peleta i da to nije uticalo na snabdevanje domaćeg tržišta.

“Ove godine je izvoz peleta višestruko smanjen i to samo višegodišnjim kupcima u Makedoniji. I danas kao najveći proizvojač peleta u Srbiji i regionu uredno snabdevamo sve naše kupce i niko nije bez robe”, rekao je Drakulić.

On je optužio Braunovića “da manipuliše činjenicama u cilju zaštite svoje pozicije” i da pokušava da iskaže svoju brigu prema kupcima peleta i poremećenom tržištu u 2022. godini.

“Upravo je Braunović doveo tržište u tu situaciju svojom nestručnošću, neradom i nelegalnim poslovanjem. To je dovelo 86 proizvođača peleta i 40.000 radnika u drvnoj industriji na ivicu egzistencije”, rekao je Drakulić.

Istakao je “da mu nije jasno zašto Braunović krivi Vladu što mu je plan za 2022. godinu usvojen tek krajem januara kada zbog unutrašnjih problema nije bio spreman ranije”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x