Dramski studio u Prokuplju obeležava 20 godina rada (AUDIO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

U  renoviranoj bioskopskoj sali koja je deo Gimnazije u Prokuplju, već 20 godina neprekidno radi Dramski studio reditelja Zorana Cvetkovića. Za proteklih 20 godina osvojili su mnoge nagrade, a u godini jubileja pripremili su predstavu “One su htele nešto – deca” koja oslikava njihov svakodnveni život, ali i savremeno društvo.

Mala grupa učenika, njih desetoro, na čelu sa rediteljem Zoranom Cvetkovićem vredno proba u bisokopskoj sali. Dramski studio već 20 godina okuplja učenike od prvog do četvtog razreda prokupačke Gimnazije, a uspesi se nižu.

Na pozorišnim susretima gimnazija Srbije koji se svake godine održavaju u Kragujevcu, nema nagrade koju nisu osvojili, od pojedinačnih do kolektivnih.

I to nije sve. Iz ove grupe, za koju reditelj Cvetković kaže i da je “fabrika dobrih ljudi”, osmoro članova završilo je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

“Najviše je glumaca, imamo j jednog reditelja, dizajnera zvuka i glumicu na privremenom radu u Holivudu. Njeno ime je Jana Joksimović”, istiće reditelj.

Za predstavu “One su htele nešto – deca”  na tekst pesme “Naši dani” Vladislava Petkovića Disa, song je uradio bivši polaznik studija Dimitrije Cvetković. a komad je nastao na tekst Milene Marković i Milene Depolo.

“Tekst je pisan 2009. godine, ali je neverovatno kako se podudara sa današnjim vremenom, posebno sa nedavnim događajem u Trsteniku, kada su učenici profesorki, metaforično i bukvalno, izmakli stolicu”, rekao je Cvetković.

Foto: Zoran Cvetković, reditelj

Predstava govori o vršnjačkom nasilju, nasilju nad prosvetnim radnicima, ali i o ljubomori, želji da se bude u društvu “glavnih”, o pohlepi, istakla je Branka Krstić, učenica 4. razreda koja je u Dramskom studiju od prve godine.

Po njenim rečima plan joj je da, nakon mature, upiše fakultet, a u  slobodno vreme nastaviće da bude član ovog kolektiva.

Da je na probama zabavno i da uvek nauči nešto novo potvrđuje i Anđela Milojković, učenica drugog razreda.

“U ovoj predstavi glumim Kristinu i to mi je najdraža uloga do sada. Nekako ide uz mene, svi su to rekli. Naučila sam mnogo toga, pre svega kako da se “otvorim” prema publici, jer sam pre ovog rada umela da budem povučena”, kazala je Anđela.

Gradsku premijeru komad koji su pripremili imaće 27. aprila. Za dan Sv. Vasilija Ostroškog, 12. maja, kada su pre 20 godina zvanično počeli sa radom, odigraće i reprizu. Potom, nadaju se, slede i nagrade.

NAŠI DANI  (DIS)

RAZVILO SE CRNO VREME OPADANJA
NABUJAO ŠLJAM I RAZVRAT I POROCI
PODIG`O SE TRULI ZADAH PROPADANJA
RAZVILO SE CRNO VREME OPADANJA.

PROGLEDALE SVE JAZBINE I КANALI
NA VISOКO PODIGLI SE SUTERENI
SVI PODMUКLI, SVI PROКLETI I SVI MALI
POSTALI SU DANAS NAŠI SUVERENI
PROGLEDALE SVE JAZBINE I КANALI.

OD PANDURA STVORILI SMO VELIКAŠE
DOSTOJANSTVA PODELIŠE IDIOTI
LOPOVI NAM IZGRAĐUJU BOGATAŠE
MRAČNE DUŠE NAZVAŠE SE PATRIOTI
OD PANDURA STVORILI SMO VELIКAŠE.

OSTALA NAM JOŠ PRAŠINA NA HARTIJI
К`O JEDINA USPOMENA NA DŽINOVE
SAD SVU SLAVU PRONAĐOSMO U PARTIJI
PIR PORUGE ZAHVATIO SVE SINOVE
OSTALA NAM JOŠ PRAŠINA NA HARTIJI.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x