Drecun: Suđenje liderima OVK je suđenje celoj toj organizaciji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Insajder intervju
Podelite vest

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je optužnica bivšim liderima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) pred Specijalnim sudom u Hagu zasnovana isključivo na ilegalnim pritvorima, i da je to suđenje celoj OVK, a ne pojedincima.

On je za TV Pink ocenio da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea da se ne sudi celoj OVK već pojedincima i da je pravo na demonstracije demokratsko, “sramna, ali da se od nemačkih diplomata jedino to može očekivati”.

“Bitno je da je optužnica bazirana isključivo na ilegalnim pritvorima. Još na početku moje komunikacije sa Specijalnim tužilaštvom rekli su mi da su im potrebni ilegalni pritvori jer se tu najlakše dokazuje veza počinjenih zločina sa izvršiocima tih zločina”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, optužnica govori da su četvorica optuženih bili deo udruženog zločinačkog poduhvata, i da su u njemu učestvovali svi od političkog i vojnog vrha, do samih vojnika.

“Koliko god se trudili Albanci da pokažu da ovo nije suđenje terorističkoj OVK, ovo jeste upravo suđenje toj zločinačkoj organizaciji. I ona je cela okarakterisana kao zločinačka u optužnici. I sada će se pokazati, apsolutno sam siguran da će se dokazati, da jesu počinjeni ti užasni zločini”, ocenio je Drecun.

Govoreći o protestima u Prištini povodom te optužnice, Drecun je rekao da albanska zajednica nije spremna da se suoči sa zločinima.

“Tu onda nema ni suočavanja sa istinom, nema ni suočavanja sa zločinima, nema ni puta ka pomirenju između Srba i Albanaca”, ocenio je on.

Suđenje četvorici lidera OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, počelo je u ponedeljak u Hagu, a oni su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na 42 lokacije na Kosovu i Albaniji, gde su najmanje 102 osobe ubijene 1998. i 1999. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x