Primenom digitalnih tehnologija do bržeg razvoja i boljih rezultata

Druga konferencija o inovacijama u poljoprivredi na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Opština Čajetina
Podelite vest

Inovacioni biznis centar Zlatibor pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Opštinom Čajetina organizuje konferenciju posvećenu tehnološkim inovacijama u poljoprivredi koja će biti održana 28. i 29. oktobra u konferencijskoj sali Inovacionog biznis centra Zlatibora (Miladina Pećinara 2).

Program će početi prvog dana u 17 časova, a posetioci će na konferenciji dobiti veoma korisne informacije o inovativnim rešenjima i savremenoj podršci u poljoprivredi kao i o ishrani u stočarstvu, pčelarstvu u cilju organskog uzgoja i lakšeg praćenja proizvodnje, ali i unapređenja prodaje. Na konferenciji će govoriti domaći i međunarodni stručnjaci za ishranu životinja, savetnici za pametnu poljoprivredu, direktori inovacionih kompanija, profesori u oblasti poljoprivrede i drugi.

Biznis inovacioni centar Zlatibor na ovaj način želi da edukuje i motiviše mlade koji se bave poljoprivredom ili žele da započnu proizvodnju i svoj biznis unutar stočarstva i pčelarstva, a sve u cilju da im olakša potražnju za važnim informacijama koje kasnije mogu da primenjuju u poslu. Uz to, cilj konferencije je i da posetioci saznaju kako da uz pomoć najsavremenijih tehnologija i metoda unaprede svoje poslovanje i budu u korak sa svetskim trendovima u proizvodnji.

Unapređivanje poslovanja i razvoj modernih tehnologija svakodnevno su vidljivi i u poljoprivredi, koju digitalna revolucija nije zaobišla, pa poljoprivrednici sve više posežu za primenom novih rešenja u svom poslovanju. Svakodnevni izazovi u poljoprivredi nameću i potražnju za efikasnijim rešenjima i zahteve za primenom drugačijeg pristupa u proizvodnji i uzgoju. Кonferencija o inovacijama u poljoprivredi daće upravo odgovore na pitanje kako da uz pomoć digitalnih tehnologija brže i efikasnije dođemo do vidljivih rezultata.

Nekadašnji načini uzgoja u poljoprivredi danas su gotovo drastično promenjeni zahvaljujući inovacionim rešenjima, posebno kod načina na koji se poljoprivredne kulture uzgajaju. Digitalne tehnologije omogućile su da se način uzgoja neprestano menja i da se zbog toga primenjuju nova znanja. Promene u pristupima u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovane su velikim brojem faktora, a jedan od njih svakako je potražnja za određenim proizvodima koji su uslovljeni neprestanim razvojem načina uzgoja i ishrane u stočarskoj proizvodnji.

Modernizacija i digitalizacije proizvodnje u poljoprivredi je neophodna kako bi se išlo u korak s vremenom, ali i svetom, a pre svega zbog toga što, koristeći modernu tehnologiju, poljoprivrednici lakše i brže mogu da dođu do boljih rezultata. Tačnije, oni koji sistematičnije budu implementirali digitalne tehnologije u poljoprivredi osnaženi znanjem i najnovijim informacijama pre će dovesti svoja gazdinstva do razvoja. I ne samo to, upravo od uvođenja i primene inovacionih rešenja u poljoprivredi kroz informacione tehnologije kod pojedinaca zavisiće i razvoj poljoprivrede cele zemlje.

Povećanje prinosa i očuvanje resursa korišćenjem novih tehnologija, biće tema dvodnevnog skupa.Prvog dana, nakon akreditacije učesnika, u kasnim popodnevnim časovima govoriće se o mogućnostima koje pruža upotreba dronova u poljoprivredi, a potom sledi i izlaganje na temu „ Upotrebe kvasaca za ishranu goveda u stočarstvu.“ Polusatna izlaganja nastavljaju se zanimljivim izlaganjem koje se tiče povećanja plodnosti ovaca putem sinhronizacije i indukcije estrusa, a za kraj prve večeri planirano je da se govori o proizvodnji sireva sa dodacima. Drugi dan Кonferencije, 29. oktobar, posvećen je pčelarstvu, pa će se pčelari Zlatoborskog okruga moći da čuju novosti koje se tiču izmamljivanja i prolećnog pregleda pčelinjih društava, a za kraj će se govoriti i o digitalnom nadzoru pčela i efikasnoj primeni u praksi.

Stručni predavači će u dva dana ukrstiti teoriju sa merljivim iskustvima u praksi, pa se sa sigurnošću, i unapred može tvrditi da će učesnici sa ove Кonferencije poneti mnoštvo korisnih informacija, saznanja, na kraju i zaključaka koji mogu samo da motivišu na efiksnije priklanjanje novim tehnologijama.

Učesnici konferencije

  1. Zoran Stojanović – Agrodron asocijacija za bespilotne sisteme, Beograd
  2. dipl.ing.sci. Dragan Tankosić, PSS Bačka Topola
  3. Dr Mladen Popovac- docent Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu
  4. dipl. inž Snežana Glamočić, Poljoprivredni fakultet Novi Sad – eksperimetnalna mlekara Futog
  5. Tihomir Đurković, start ap inovativna kompanija „BEEHOLD“ Niš
  6. Prof. dr Ivan Pihler, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, departman za stočarstvo

Hajde da zajedno unapredimo znanje i razmenimo iskustva na polju inovacija u poljoprivredi i tako pokrenemo promene u poljoprivredi.

Foto: Opština Čajetina

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x