Drugog dana Uskrsa 1999. godine bombardovan putnički voz u Grdelici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen iz filma „Bombardovanje Niša 1999 godine“ – Narodni muzej Niš
Podelite vest

Na današnji  dan, 12. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju SR Jugoslavije pogođen je putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je 55 putnika, više desetina je ranjeno, a neki se i posle 24 godine, vode kao nestali.

Napad na putnički voz u Grdeličkoj klisuri dogodio se 12. aprila 1999. godine (drugog dana pravoslavnog Uskrsa), kada je avion NATO pakta ispalio dve rakete i pogodio putnički voz koji je prelazio preko železničkog mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri. U eksploziji i plamenu poginulo je i povređeno mnogo putnika, a tačan broj poginulih i ranjenih do danas nije sa sigurnošću utvrđen. Pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se, i danas, vode kao nestali.

Iz NATO aviona ispaljena su četiri projektila,  dva su pogodila voz, a dva su pala na drumski most koji se nalazi u blizini.

Foto: printscreen iz filma „Bombardovanje Niša 1999 godine“ – Narodni muzej Niš

Od prvog projektila, ispaljenog tačno u 11.39 časova, lokomotiva i prvi vagon su se odvojili od ostatka kompozicije, a drugi projektil spržio je treći vagon, dok je četvrti ostao zalepljen za šine.

Raketa AGM-130 ispaljena sa NATO F-15E pogodila je most u trenutku kada je putnički voz prelazio preko njega na liniji Beograd – Ristovac.

Nakon ove tragedije pronađeno je devet leševa i još četiri dela ljudskog tela, a mnogi se vode kao nestali. Prema izjavi konduktera posle nesreće, u vozu je broj putnika bio veći od 50, a među identifikovanim poginulima bilo je i dece i trudnica.

Na dan bombardovanja, kasno posle podne, iz leskovačke bolnice je javljeno da je primljeno 16 teže i lakše ranjenih putnika. Ali, nije svim povređenima pomoć ukazana u Leskovcu, a tačan broj nastradalih putnika nikada nije utvrđen.

Da podsetimo, bombardovanje putničkog voza u Grdeličkoj klisuri desilo se tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Agresija je u početku bila usmerena na vojne ciljeve, ali se sredinom aprila težište proširilo i na strateške i ekonomske ciljeve kao što su saobraćajnice, a naročito mostovi.

Mnogo civilnih žrtava palo je i u stambenim područjima udaljenim od vojnih i ekonomski strateških objekata i ciljeva, u putničkim vozilima i javnom prevozu, izbegličkim kolonama, kancelarijama, bolnicama, zatvorima, ambasadama i prostorijama medija.

Bombardovanje je započelo 24, marta, a završilo se 11. juna sporazumom u Kumanovu i relozulocijom UN 1244.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x