Društva za ulepšavanje Vračara i Krunskog venca sutra protestuju zbog rušenja vile

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Facebook Društvo za ulepšavanje Vračara
Podelite vest

Društva za ulepšavanje Vračara i za uredjenje i ulepšavanje Кrunskog venca održaće protest u subotu, 20. novembra, blokadom beogradske Ulice Južni bulevar, za prolazak motornih vozila, od 10.00 do 12.00 časova, zbog rušenja vile u Internacionalnih brigada 47.

Kako su saopštile te dve organizije koje se bore protiv “divljeg investitorskog urbanizma na toj opštini”, one traže da se hitno procesuiraju počinioci bespravnog rušenja objekta u Ulici internacionalnih brigada 47, odnosno da inspekcija i Gradska opština Vračar podnesu krivične prijave protiv investitora i izvodjača radova”.

Takodje, one su uputile zahtev da se na toj parceli isključivo dozvoli rekonstrukcija objekta u istim gabaritima uz očuvanje fasade.

“Zahtevamo da se obustave sve procedure (dozvole za uklanjanje objekata, odobravanje urbanističkih projekata i izdavanje građevinskih dozvola) za delove grada koji su bili pod prethodnom ili urbanističkom zaštitom dok nadležne institucije – na prvom mestu Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – ne izvrše odgovarajuću valorizaciju i dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim odnosno urbanističkim dokumentima”, dodaje se u saopštenju.

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca posebno apeluju na gradske vlasti i institucije da se hitno završi rad na proglašenju Кotež-Neimara za prostornu kulturno-istorijsku celinu.

“Upućujemo poziv Vladi Republike Srbije da bez odlaganja usvoji odluku o proglašenju Кrunske ulice za prostornu kulturno-istorijsku celinu, ali i sve druge, poput Stare Palilule”, navode ova udruženja.

Upućen je i apel gradskim vlastima da se u Planu generalne regulacije izvrši osetno smanjenje parametara izgradnje u centralnim gradskim opštinama – posebno u pogledu maksimalne dozvoljene visine.

“Zahtevamo da se ukine mogućnost ozakonjenja (legalizacije) bespravno izgrađenih objekata i da nadležni organi detaljno preispitaju dosadašnji rad
Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata”, navedeno je u saopštenju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x