DS: Nastavlja se uništavanje kulturnog i urbanog identiteta Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: O.S.R.
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je najavljeno rušenje dve zgrade Gradjanske štedionice, iz 19. i 20. veka, “još jedan tužan primer uništavanja kulturnog i urbanog identiteta Beograda”.

Kako je u saopštenju navela potpredsednica beogradskog odbora DS Vesna Petković, te zgrade predstavljaju “istorijske spomenike radjanja modernog Beograda”.

“Problem je što ovo najavljeno rušenje nije izuzetak. Postalo je uobičajeno da gradska vlast odobrava megalomanske projekte za delove grada gde bi to, u uredjenoj zemlji, bilo nezamislivo”, navela je Petković.

Istakla je da DS traži da se uvede moratorijum na rušenje objekata pod zaštitom i da se ograniči visina novoizgradjenih objekata na teritoriji centralnih gradskih opština i da se odluke o planovima donese uz učešće javnosti.

“Neophodno je da se, umesto rušenju okrenemo ka održavanju i čuvanju onoga što ima turistički i kulturni potencijal našeg grada, da umesto da se divimo lepoti i očuvanosti starih zgrada u Budimpešti ili Pragu, uradimo sve što možemo da sačuvamo ono što još uvek imamo u Beogradu”, izjavila je Petković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x