DS: Od ozbiljnih mera za povećanje bezbednosti učenika i nastavnika – nema ništa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Saša Đorđević
Podelite vest

Кraj prethodne školske godine su pratila i obećanja da će do 1. septembra biti realizovan niz mera koje će povećati bezbednost učenika i nastavnika, ali od ozbiljnih mera – nema ništa, iako vlast pokušava da ubedi javnost da je učinila dosta toga, saopšteno je danas iz Demokratske stranke (DS).

“Obećali su veći broj pedagoga i psihologa u školama, a najveći broj škola je dobio mogućnost da zaposli samo još jednog psihologa i to ne sa punom normom. Tako će jedan psiholog u školi da radi sa više stotina dece istovremeno. Smernice za početak školske godine nisu ništa drugo do obična farsa, kojom vlast pokušava da ubedi javnost da rešava problem nasilja u školama. U pomenutim smernicama se nalaze samo opšta mesta, koja bez detaljnog plana i što je najbitnije bez pomoći stručnjaka neće dati nikakve ni kratkoročne ni dugoročne rezultate”, navodi DS.

U saopštenju se navodi i da “ni roditelji ni učenici dan pred početak školske godine nisu dobili informaciju da će u svakom trenutku u svakoj školi boraviti bar jedan policajac”, iako je to bilo najavljeno.

“Da li to znači da i od ovog obećanja nema ništa? Takođe, vlast nije predstavila nijednu meru kojom će sprečiti lažne dojave bombi u školama, pa se mogu očekivati novi prekidi nastave i evakuacije škola. Nažalost, ni mediji sa nacionalnom frekvencijom nisu promenili neretko nasilni karakter svog programa – laž, govor mržnje i rijaliti prorami nisu ukinuti, ali zato obrazovni program jeste”, navodi se u saopštenju.

Resorni odbor za obrazovanje DS smatra da “ova vlast nije učinila gotovo ništa da poveća bezbednost u školama”, zbog čega je pozvao Vladu Srbije da “hitno, bez odlaganja, usvoji i sprovede niz mera za prevenciju nasilja u školama”, koje bi uključile i mere koje je DS predložila u decembru prethodne godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x