DS: Rebalans budžeta dokaz da država ništa ne plaća

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Demokratska stranka ocenila je da je ovogodišnji rebalans budžeta dokaz da država ništa ne plaća, jer je poduži spisak dužnika koji na šalterima Uprave za plaćanja, mesecima čekaju na svoja potraživanja.

“Rebalans predviđa da će do kraja ove godine fiskalni deficit budžeta iznositi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a, a projektovani deficit iznosio je 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara”, navela je stranka.

Od januara do avgusta 2023. godine ostvaren je budžetski suficit od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardi dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija”, dodala je DS.

Jedan od razloga za rebalans su i veći svi poreski prihodi od provobitno planiranih, ali su povećani prihodi najvećim delom od PDV-a, što znači da su cene “nekontrolisano” rasle i da je inflacija “veća od zvanično prikazane”, navodi se u saopštenju te stranke.

DS je dodala da opominju i mišljenja pojedinih ekonomista koji tvrde da država plaća samo ono što mora, a u praksi ne mora ništa, pa je spisak onih koji za svoje proizvode i usluge potražuju novac iz državne kase sve duži i duži.

“Konačno, sve to dešava se u uslovima kada Međunarodni monetarni fond (MMF) Srbiji smanjuje prognozu rasta, uporedo sa našim novim zaduživanjima, pa povećani prihodi nisu ništa čime bi trebalo da se hvalimo”, navodi se u saopštenju.

Rebalans budžeta znači da su i prihodi i rashodi loše planirani, tako da je deficit značajno manji od planiranog.

“Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali bili su i u prethodnoj Vladi na istim pozicijama, pa opravdanje za pogrešno planiranje ne mogu da svale na nekog trećeg”, dodala je DS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x