DS: Sindikati u prosveti pod pretnjom vlasti potpisali protokol koji liči na pamflet SNS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Demokratska stranka (DS) ocenila je da su sindikati u prosveti “pod pretnjom” vlasti potpisali protokol o poboljšanju materijalnog položaja.

Vlada Srbije je saopštila da su premijerka Ana Brnabić, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i reprezentativni prosvetni sindikati potpisali Protokol radi rešavanja materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih u obrazovnom sistemu.

Resorni odbor DS za obrazovanje je u saopštenju “najveći deo tog protokola” uporedio sa pamfletom Srpske napredne stranke (SNS).

“Nakon pretnje Ministarstva prosvete da će nastavnicima koji stupe u štrajk biti umanjene plate, sindikati su odustali od najavljenog štrajka i potpisali protokol koji najvećim delom liči na pamflet SNS”, piše u saopštenju.

U saopštenju piše i da sindikati nisu uspeli ništa da ispregovaraju, te da su protokolom samo potvrđena ranija obećanja vlasti, “bez garancija da će potpisano biti i ispunjeno”.

“Zbog toga je ovaj potpis sidnikata – potpis na nastavak politike ponižavanja prosvetnih radnika”, dodala je ta stranka.

DS smatra i da “jedini način da se obrazovanje postavi kao državni prioritet je smena vlasti”.

Pozvala je zaposlene u obrazovanju da se “u sinergiji sa opozicijom” izbori za fer izborne uslove i smenu vlasti na predtojećim izborima.

U saopštenju Vlade se navodi da je Protokol rezultat dosadašnjeg dijaloga i da ima za cilj da se početna plata nastavnika, odnosno zaposlenog sa sedmim stepenom stručne spreme, izjednači sa prosečnom platom u Srbiji do 1. januara 2025. godine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x