DS: Zbog deljenja novca Srbija krizu dočekuje sa dve milijarde evra manje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

 Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da bi posle najave rasta plata i penzija od 18 odsto, uz neefikasan i preveliki javni sektor, samo čudo moglo da spasi zemlju od spirale rasta cena i plata, kao i njihovih destruktivnih posledica po privredu.

“Resorni odbor DS za privredu još je 2020. godine upozoravao na negativne posledice ‘helikopterskog novca’ i efekte koje bi mogao da ima na inflaciju, a samim tim i životni standard gradjana. U to vreme se režim Aleksandra Vučića hvalio da sličan pristup oporavku iz krize imaju i SAD, gde je u medjuvremenu postignut konsenzus da je upravo ovakav pristup doveo do najveće inflacije u poslednjih 40 godina”, navodi se u saopštenju.

Resorsni odbor DS za privredu dodaje da situacija u Srbiji po tom pitanju nije značajno drugačija.

“Dok Narodna banka Srbije tvrdi da je kod nas inflacija ‘uvezena’ i posledica faktora na koje nismo mogli da utičemo, nema sumnje da je kriza mogla biti umanjena samo da vlasti nisu primenjivale populistički pristup rešavanju ozbiljnih problema. Na osnovu analize Fiskalnog saveta, čak dve milijarde evra našeg novca je protraćeno jer nisu postojali principi pri davanju pomoći za oporavak privrede. Kao posledica toga, dolazeću krizu ćemo dočekati sa dve milijarde evra manje, odnosno sa dve milijarde evra duga više”, dodaje se.

Ta stranka je navela da je to posebno zastrašujuće imajući u vidu potencijalnu dolazeću recesiju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x