“Duh istoka” i cvetanje japanske trešnje u Botaničkoj bašti

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: YouTube Rajko Dedic video printscreen
Podelite vest

Manifestacija pod nazivom “Duh istoka” tokom koje će kroz izložbe, recitovanja poezije, predavanja i radionice biti predstavljena tradicija i kultura Dalekog istoka, otvorena je do 21. aprila u Botaničkoj bašti “Jevremovac”.

Japanski ambasador u Beogradu Kacumata Takahiko, koji je otvorio manifestaciju, rekao je da će posetioci moći da uživaju u japanskoj kulturi, haiku poeziji, keramici i bonsai primercima.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što japanska umetnost i kultura imaju ovakav prijem medju srpskim narodom”, rekao je on.

Ambasador je podsetio da se ove godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, a uspostavio ih je 1882. godine kralj Milan Obrenović koji je, kako je dodao, imao i značajnu ulogu u osnivanju Botaničke bašte “Jevremovac” u Beogradu.

“Veze Japana i Srbije bile su posebno ojačane u teškim vremenima”, istakao je ambasador i podsetio da su Japan i Srbija u prethodnim godinama bile pogodjene velikim katastrofama, uključujući zemljotrese i cunami, koji je pogodio istok Japana 2011, katastrofalne poplave u Srbiji i u najskorije vreme pandemiju kovid-19.

foto: YouTube Rajko Dedic video printscreen

“Japan i Srbija su uvek pomagali jedni drugima u periodima kada je bilo teško i kada su bili u nevolji. Narod Japana nikada neće zaboraviti saosećanje i podršku Srbije, srpskog naroda i srpske vlade kada smo izgubili skoro 20.000 života u velikom zemljotresu i cunamiju pre 11 godina”, rekao je ambasador.

Upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte “Jevremovac” Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Gordana Subakov Simić rekla je da je cilj ove manifestacije približavanje istočnjačke kulture, umetnosti i filozofije, sporta i tradicije gradjanima.

“Za kratko vreme uspeli smo da obnovimo i vratimo u baštu naše stare prijatelje, ljubitelje istočnjačke kulture”, rekla je ona i podsetila da se manifestacija održava u trenutku kada Botaničku baštu krase cvetovi japanske trešnje.

Tokom manifestacije na platou ispred staklene bašte izloženi su odabrani bonsai primerci Vladimira Nešića (ateljenesic.com). Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa ovom jedinstvenom tehnikom i da uživaju u reprezentativnim stablima od kojih su neka stara i više decenija i vrlo retko se javno izlažu.

foto: YouTube Rajko Dedic video printscreen

Pored staklene bašte su izložene i jedinstvene keramičke posude za čaj Radenka Adnadja, samostalnog umetnika, člana ULUPUDS-a, a u nekoliko termina biće organizovane i demonstracije čajne ceremonije koje će posetiocima omogućiti da se upoznaju sa tradicionalnim načinima pripreme i posluživanja čaja. Čajne ceremonije će voditi Milijana Vujaklija, čajni edukator i član EDOSENKE škole japanske čajne ceremonije.

Tokom trajanja programa će biti organizovana i brojna predavanja, radionice i demonstracije borilačkih veština.

Najlepše vreme za posetu Japanskom vrtu Botaničke bašte je upravo u periodu kada je japanska trešnja (sakura) u punom cvetu. Posetioci mogu da uživaju u različitim hortikulturnim formama japanske trešnje i njenim raskošnim cvetovima koji, nažalost, izuzetno kratko traju.

foto: YouTube Rajko Dedic video printscreen

Japanski vrt od 2004. godine predstavlja jedinstvenu oazu u sklopu Botaničke bašte koja na najlepši način približava duh istoka svim posetiocima. Odredjene biljne vrste u japanskim vrtovima imaju posebnu simboliku, a trešnje se smatraju simbolom mladosti, lepote, proleća i ljubavi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x