Dve tribine ovog četvrtka u Domu omladine Beograda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Promo DOB
Podelite vest

U okviru bogatog tribinskog programa Doma omladine Beograda, publika će ovog četvrtka, 16. novembra, u skladu sa svojim interesovanjima moći da izabere između dve tribine.

U nastavku ciklusa FILOZOFSKO-TERAPEUTSKE EDUKACIJE, 16. novembra sa početkom u 19 časova, u Tribinskoj sali DOB, biće održano predavanje na temu “Koncept granične situacije kod Karla Jaspersa”, a predavači su prof. dr filozofije Nada Blagojević Ristić i Vuk Žikić.
Karl Jaspers je živeo od 1883. do 1969. godine. Poznat kao nemačko-švajcarski psihijatar, u svojoj karijeri je počeo da studira pravo u Hajdelbergu, iako mu je želja bila da otkrije inovativan filosofski sistem promišljanja ljudske egzistencije. Nezainteresovan previše za pravo, prešao je na studije medicine i bavio se psihijatrijom.
Njegov prijatelj i kolega bio je Martin Hajdeger, danas poznati filosof, i njihova saradnja je trajala sve do trenutka kada su ih političke okolnosti u nacističkoj Nemačkoj razdvojile. Nakon Drugog svetskog rata Martin Hajdeger drži, na klinici Medard Boss, u Švajcarskoj filosofska predavanja psihijatrima, a Karl Jaspers se okreće razmišljanju o egzistenciji, umu, i metafizici. Situacioni aspekti ljudske egzistencije, orijentacija u svetu, načini prevazilaženja (transcendencije) postaju ključne teme Jaspersove filosofije.
Uticaj Huserlove fenomenologije i specifični koncepti psihopatologije svakodnevnog života, pomeriće i interes moderne generacije psihijatara (u Americi i Evropi) na odnose fenomenologije i kliničke prakse, i odnose komunikacije i terapeutike. Ciklus tribina organizuju Dom omladine i Udruženje “Filosofski vrtovi”, a ulaz je slobodan.
U organizaciji Doma omladine i Arapskog kulturnog centra nastavlja se ciklus tribina ARAPI – ISTORIJA, CIVILIZACIJA, UTICAJI, a u Velikoj sali DOB od 19 časova ovog četvrtka tema će biti “Žena u islamu i hrišćanstvu: Eva u Kuranu i Bibliji”.
Oslanjajući se na mit o Adamu i Evi, zajedno sa učesnicama ove tribine, pokušaćemo da stavimo u dijalog kuranski i biblijski tekst i napraviti poređenje stava islama i hrišćanstva prema prvom čovekovom grehu čije je tumačenje bitno uticalo na percepciju žene u islamskom i hrišćanskom društvu. O ženi i njenoj ulozi u porodici, obrazovanju i javnom životu u islamskom i hrišćanskom društvenom kontekstu, oslanjajući se na tumačenja izvornih tekstova u skladu sa potrebama savremenog života, govoriće učesnici tribine: mr Danijela Marković, teolog i religiolog i mr Muna Jusufspahić, islamski teolog. Moderator je Višnja Jovančević iz Arapskog kulturnog centra, a ulaz je slobodan”, poručili su organizatori.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x