Dveri: Izgraditi bar po jedan novi studentski dom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: dveri.rs
Podelite vest

Smeštaj i troškovi školovanja najveći su izazovi za studente u Srbiji koji Međunarodni dan studenata 17. decembar dočekuju suočeni sa činjenicom da kapaciteti studentskih domova zadovoljavaju potrebe samo osam odsto od ukupnog broja studenata, a cene zakupa stanova porasle su za 50 odsto, ocenio je Srpski pokret Dveri.

Povodom praznika oni su saopštili da jedan od ključnih problema jeste nedostatak kapaciteta studentskog smeštaja.

“Кasarna ‘Arčibald Rajs’ u Novom Sadu data je na korišćenje Univerzitetu pre šest godina i još nije prilagođena za studentski smeštaj. Paralelno, jedan paviljon studentskog doma u Nišu se gradi već 14 godina. Novih studentskih domova nema decenijama. Ukoliko država ima novac za izgradnju Nacionalnog stadiona i za druge preplaćene projekte koji nisu prioritetni, onda je imperativ da se pronađu sredstva i za unapređenje uslova studiranja”, navode Dveri.

Zalažu se za izgradnju po najmanje jednog novog studentskog kampusa u četiri velika univerzitetska centra – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Кragujevcu, kako bi se broj mesta u studentskim domovima podigao na bar 20 odsto od ukupnog broja studenata.

Istakli su da nove studentske kartice koje dolaze tik pred izbore, donose popust od 10 odsto na putarine i aviokarte, dok su sve druge pogodnosti studenti već mogli da ostvare uz indeks ili Međunarodnu studentsku karticu na koju svi imaju pravo, te da se visokim kirijama i nedostatkom mesta u domovima kao suštinskim problemima, niko ne bavi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x