Dveri predstavile nacrt nove spoljne politike Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: dveri.rs
Podelite vest

Pokret Dveri predstavio je danas nacrt nove spoljne politike Srbije i pozvao sve državne institucije, političke aktere, stručnjake i medije na razgovor o ovom otvorenom dokumentu.

“U trenutku kada niti jedna politička organizacija u našoj zemlji, kao ni sama država Srbija, nema razvijenu novu spoljno-političku strategiju, prilagođenu geopolitičkim promenama u svetu, Srpski pokret Dveri izlazi u javnost sa nacrtom nove spoljne politike Srbije koji može poslužiti kao osnova za dijalog na ovu temu”, navedeno je u saopštenju.

Kao jedan od prioriteta navedena je saradnja sa svim političkim subjektia u Evropi i svetu koji ne uslovljavaju Srbiju i poštuju srpski identitet i tradicionalne vrednosti, i ne nameću joj LGBT+ ideologiju i novu transhumanu agendu.

U nacrtu je istaknuta i saradnja sa svim partnerima u Evropi i svetu sa ciljem održavanja i unapređenja energetske nezavisnosti Srbije, a takođe i ekonomska diplomatija kao jedan od primarnih ciljeva nove spoljne politike.

Ističe se da je Srbija vojno neutralna država i da skupština treba da donese zakon o vojnoj neutralonosti i da sa njim uskladi strategije nacionalne bezbednosti, odbrane i o stala normativna dokumenta.

Prioritet spoljne politike Srbije, prema nacrtu Dveri trebalo bi da bude i jačanje srpskog naroda u okruženju, kao i povezivanje “sa srpskom policentričnom maticom” u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Među prioritetima jei pravo na konstitutivnost srpskog naroda u Crnoj Gori, očuvanje prava Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, kao i “priznanje kolektivnog manjinskog prava” za Srbe u Sloveniji i “sprečavanje asimilacije i diskriminacije srpskog naroda u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Albaniji”.

Ceo program nove spoljne politike pokreta Dveri dostupan je na linku https://dveri.rs/zasto-dveri/program/spoljna-politika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x