Džez za DŽ: Nikola Šašković kvartet

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: privatna arhiva
Podelite vest

U susret 39. Beogradskom džez festivalu, Dom omladine Beograda nastavlja programski ciklus „Džez za DŽ“, a koncert 16. septembra od 13 časova rezervisan je za nastup učenika džez odseka MŠ „Stanković“. Ove godine publici će se predstaviti kvartet darovitog Nikole Šaškovića, učenika trećeg razreda džez klavira.

Nikola aktivno svira džez na raznim kulturnim dešavanjima, koncertima, klupskim svirkama i manifestacijama. Kvartet, koji je okupio specijalno za ovogodišnji program „Džez za DŽ“, odsviraće repertoar sačinjen od poznatih i manje poznatih bibap standarda, kao i numera u latin ritmovima. Pored Nikole, članovi benda su: Aleksa Rančić (truba), Milija Paunović (kontrabas) i Nikola Marčetić (bubnjevi).

“U prvi kontakt sa džez muzikom došao sam kao mali, kad mi je baka kupila Džez praktikum Miloša Krstića, te sam se kroz nekoliko godina zainteresovao za džez i upisao džez klavir u MŠ Stanković”, ističe Nikola. Iskustva koja je stekao u dosadašnjem školovanju su dobra, a dalje usavršavanje planira u Austriji ili na nekoj drugoj evropskoj akademiji: “Nastaviću da se bavim džezom i voleo bih da svoju karijeru razvijem do krajnjeg profesionalizma. Uživam u muziciranju sa drugima i razvijam se u tom smeru. Mislim da je jako važno razumeti termin džez u pravom smislu te reči.”, kaže ovaj mladi talenat.

Nikolini muzičku uzori su Bad Pauel, Telonijus Monk, Beri Heris, Red Garland, Vinton Keli, a među domaćim džez muzičarima izdvaja svog profesora Andreju Hristića, Milovana Paunovića, kao i čuvenog džez pijanistu Miloš a Krstića.

Tokom prethodnih deset godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ“ Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada  učenicima džez odseka MŠ „Stanković“, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom. Muzička škola „Stanković“ osnovana je 1911. godine, pod pokroviteljstvom Nj.V. Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Najpre je radila u okviru Pevačkog društva „Stanković“ (1881). Ime je dobila po kompozitoru Korneliju Stankoviću, koji je imao pionirsku ulogu u zapisivanju i harmonizovanju građanskih pesama i narodnih napeva. Kroz školu su prošli brojni priznati umetnici, kojima su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti.

Prvi direktor bio je Stanislav Binički. U školi je 1993. godine osnovan prvi odsek za džez muziku u jugoistočnoj Evropi, postajući primer mnogim institucijama u regionu. Profesorski kadar čine istaknuti domaći džez muzičari – Ivan Radivojević, Jelena Jovović, Nenad Petrović, Aleksandar Grujić, Predrag Revišin, Dušan Ivanišević i Nebojša Kostić, između ostalih. Mnogi učenici nastavili su svoje školovanje na prestižnim džez akademijama u inostranstvu, među kojima i Dušan Vukmirović, Petar Krstajić, Miloš Čolović, Ognjen Gotovčević i Katarina Kočetova. Mali sastavi formirani od polaznika škole više puta su učestvovali u pratećem programu Beogradskog džez festivala. Stanković All Stars, sastavljen od izabranih učenika i profesora sa odseka, prvi je ansambl škole koji je nastupio na glavnom programu ovog festivala, 2021. godine u uvertiri koncerta Azize Mustafazade.

Nikola Šašković nestrpljiv je da nastupi u okviru koncertnog serijala

„Džez za DŽ“: Za mene ovaj koncert predstavlja šansu da sa svojim kvartetom publiku koja ranije nije slušala džez upoznam sa ovom vrstom muzike, a naravno i da kao bend napravimo dobru atmosferu i kontakt sa publikom. Kvartet je novooformljen i nikad nismo svirali u ovom sastavu do sad, ali smo sarađivali u drugim bendovima. Svi članovi kvarteta su školovani džez muzičari sa iskustvom. Daćemo sve od sebe da publici dočaramo lepotu, širinu i neograničenost džez muzike!”

Koncert će biti održan na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova u Domu omladine. Ulaz je slobodan.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x