“Džinsi” ide u likvidaciju, 700 do 1000 radnika u Leskovcu ostaje bez posla

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

radnici "Džinsija" ispred fabrike Leskovac, 06.07.2023.
Podelite vest

Između sedam stotina i hiljadu radnika ( niko ne zna tačan broj) u Leskovcu dobilo je SMS poruke u kojima ih turska  kompanija “Džinsi”  obaveštava da ide u likvidaciju, a da oni ostaju bez posla. Radnici su poruke primili  dok su bili na produženom godišnjem odmoru i samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da se vrate na posao. Danas su protestovali ispred fabrike, ogovore na mnogobrojna  pitanja nisu dobili, jer se ceo mendžment vratio u Tursku.

Stefan Jovanović iz Brestovca 5 godina radi u turskoj fabrici u Leskovcu i zvanično je na godišnjem odmoru do petka, 7. jula. Cirkularna sms poruka od menadžmenta Džinsija stigla je i njemu.U poruci je objašnjeno da se kriza posebno odrazila na tekstilnu industriju i da firma mora u likvidaciju. U poruci i zahvalnost na saradnji i obećanje da će zaostale zarade biti isplaćene. Stefan kaže da je u pitanju jedna i po zarada i zaostali troškovi prevoza.

Otpremnine, koje radnicima kao tehnološkim viškovima po Zakonu o radu sleduju, u poruci se ne pominju.

Stefan Jovanović
radnik “Džinsija”, Leskovac

Opozicija je kraj očekivala i upozoravala na redovnim skupštinskim zasedanjima, međutim kažu da je vlast negirala, uz optužbe da se raduju zbog mogućnosti da strani investitori mogu da odu iz Leskovca.

„Džinsi“ je svojevremeno dobio 4000 evra po zaposlenom, od Leskovca prostorije fabrike „Sintetika“. U  likvidaciju danas odlaze sa blokadom računa od oko 560 miliona dinara, uz višemilionske dugove za struju i vodu, rekao je Nenad Zdravković odbornik grupe građana Leskovac “Zajedno”.

I Stranka slobode i pravde (SSP) iz Leskovca je reagovala.

U saopštenju koje je potpisala predsednica Gradskog odbora SSP-a, Jelena Spirić, navodi se da dok radnici fabrike strahuju od otkaza,  gradonačelnik Goran Cvetanović sprema i najavljuje karneval u Leskovcu. Dok se u Leskovcu grade samo montažne hale za motanje kablova, uz ogromne subvencije države, odlazak fabrike iz tekstilne industrije, koja je trebala povratiti sjaj Malog Mančestera, ne zabrinjava lokalno rukovodstvo.

“Gradonačelniče Cvetanoviću, umirite javnost i recite sugrađanima koju ste alternativu smislili za preko 700 radnika i njihovih porodica koji će možda ostati bez posla. To je vaš posao! Da nalazite rešenja a ne izgovore i opravdanja! Od vaših karnevala se ne živi”, piše u saopštenju SSP-a Leskovac.

Gradonačelnik Leskovca  Goran Cevtanović ipak se oglasio povodom ovih otkaza. On je za leskovačke medije kazao  da za kupovinu „Sintetike “ čije prostorije trenutno zauzima turska kompnije,  postoje zainteresovani Italijani, mada nije precizirao o kojoj se firmi radi i kada se to može desiti.

Takođe, rekao je i leskovačka “Jura”  želi da preuzimanje 200 radnika, a zainteresovan je i “Autostop”, firma čiji je proizvodni nedaleko od “Džinsija”.

Danas, samo jedan dan pre povratka sa prinudnih godišnjih dmora , radnici su se okupili  ispred fabrike očekujući odgovore na pitanja. Odgovore nisu dobili, a okupljanje je trajalo oko sat vremena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x