Eko gerila Niš: Spomen-kompleks Bubanj treba ograditi i postaviti kapije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: OŠ Bubanjski heroji
Podelite vest

Nakon pisanja Srbija Vesti o noćnom divljanju automobilima i kvadovima preko spomen-kompleksa Bubanj u Nišu, oglasilo se Udruženje “Eko gerila Niš” koje predlaže ograđivanje celog kompleksa, postavljanje kapija i njihovo zaključavanje.

“Svedoci smo da se iz godine u godinu skrnavi Spomen-park Bubanj, da malo – malo pa čitamo neprijatne vesti o dešavanjima na tom prostoru, da se redovno stvaraju divlje deponije kojiih je sve više i pored redovnog održavanja JKP “Medijana” i učestalih akcija raznih udruženja i grupa građana, da se nelegalno seče šuma koja okružuje Spomen-park. To povlači za sobom stalne restauracije, rekonstrukcije i ponovna uređenja kompleksa, što iziskuje odvajanje finansijskih sredstava iz budžeta, a na štetu svih građana Niša”, ističe Ivan Dimitrijević,  predsednik Udruženja “Eko gerila Niš “.
Zbog toga predlažu, po ugledu na slične spomen-parkove u Evropi i svetu, ograđivanje celog kompleksa ogradom sa kapijama na ulazu koje bi se zatvarale u večernjim satima i otvarale ujutru.
Ovakvo rešenje bi bilo erfikasnije od rampi, koje ne bi sprečile upade vandala. Tačno je da bi to značilo veće izdvajanje sredstava ovoga puta, ali smatramo da bi na duže staze bilo isplativije. Kapije bi mogle da se zatvaraju u letnjem periodu u 21:00, a otvaraju u 7:00, dok bi se u zimskom periodu zatvarale ranije, mi predlažemo u 18:00, a otvarale u 8:00″, objasnili su.

Predsednik Gradske opštine Palilula, Bratislav Vučković, kazao je za Srbija Vesti da je sređivanje Bubnja u godišnjem planu ove opštine i da će se pre svega uraditi sanitarna seča istrulelih i starih stabala, kao i postavljanje rampi na ulazu i izlazu,  kako bi se bolje kontrolisao prostor.

Spomen-park Bubanj u Nišu nije bio prvi put na meti vandala, prethodnih godina lomljene su klupe i koševi, ispisivani grafiti sa nacionalističkom sadržinom, a poslednja bahatost koju je zabležio Nišlija Nenad Živković su tragovi noćnog divljanja automobilom na mestu gde je tokom Drugog svetskog rata streljano deset hiljada ljudi. Ova vožnja po stratištu je vlasniku oštetila vozilo na šta su mnoge Nišlije reagovale komentarom „ako ti je“.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x