Ekološki front: Građanski protest na Šodrošu, na Dan oslobodjenja Novog Sada od fašizma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)
Podelite vest

Koalicija inicijative građana Ekološki front Novi Sad najavila je za danas u 16.00 građanski protest “Oslobodimo Novi Sad”, protiv izgradnje četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu, jer tvrde da će zbog gradilišta biti uništena priroda oko reke.

Protest će biti održan 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.

“Novi Sad je opet okupiran. Kako tog 23. oktobra, tako i danas, posle 78 godina, potrebni su mu hrabri ljudi da ga oslobode od okupatora, domaćih i stranih. Skupimo se u nedelju da kažemo ‘ne’ stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima – Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima”, navedeno je u saopštenju.

Iz inicijative su pozvali građane da im se pridruže i poručili – “Ovo je naš grad, naša je šuma i voda, naša zemlja i vazduh. Odgovornost imamo da Novi Sad branimo. I ponovo oslobodimo”.

Noć u protestnom “Šodroš Survivor kampu”, koji je podignut u junu s ciljem da se onemoguće radovi na rukavcu Dunava, Šodrošu, protekla je mirno, nakon  apela aktivista da ih “policija opkoljava”.

Na lice mesta je stiglo policijsko pojačanje, a bili su upaljeni i reflektori, kako bi radnici kineske kompanije CRBC popravili ogradu gradilišta, koja je bila srušena na građanskim protestima u četvrtak.

Mašina za deminiranje terena za buduće gradilište od radi na Kameničkoj adi, koja se nalazi preko puta Šodroša, a na Šodroš stigle građevinske mašine.

Tokom prošlonedeljnih protesta građana na Šodrošu bilo je privedeno oko 15 građanskih i opozicionih stranačkih aktivista, protiv kojih su podnete prekršajne i dve krivične prijave, zbog navodnog napada na službeno lice u obavljanju dužnosti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x