Ekološki ustanak i Solidarnost protiv ideje Zelenovića o formiranju Ratne mornarice Srbije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Nebojsa Zelenovic. Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Pokret Ekološki ustanak i platforma Solidarnost ogradili su se danas od izjave kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića da Srbija treba da ima Ratnu mornaricu jer je “nerazumno” da je nema kao najveća zemlja u regionu, a da je ima, doprinela bi stabilnosti u Sredozemlju.

Zelenović je u petak izjavio da Srbija treba da u potpunosti odbaci politiku vojne neutralnosti, jer smatra da je ona neodrživa.

Kazao je i da je, imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, “nerazumno” da najveća zemlja u regionu – Srbija, nema Ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti u Sredozemlju, te bi “trebalo da budu utvrđeni strateški ciljevi sa zemljama Kvinte, EU i jadranskim državama”.

Zelenović je ocenio da “pitanje vojno-pomorske baze (za Srbiju) može da se reši međunarodno-javnopravnim ugovorom o najmu, a najpogodnija lokacija bi bila određena sporazumom svih ovih država”.

U odgovoru na tu ideju Zelenovića, Ekološki ustanak je u saopštenju istakao da to nije politika oko koje su se okupili kada su osnivali stranku Zajedno.

“Protivimo se bilo kakvoj ideji o svrstavanju Srbije u vojne saveze. Srbija mora da ostane vojno neutralna, a ko želi u NATO, daleko mu lepa kuća”, naveo je taj pokret.

Politička platforma Solidarnost, koja kao autonomna organizacija deluje u okviru stranke Zajedno, navela je u saopštenju da su Zelenovićevi stavovi suprotni sporazumu koji ta organizacija ima sa strankom Zajedno, “u kojem se nedvosmisleno zalažemo za mir i protiv daljeg naoružavanja”.

“Politika vojne neutralnosti je jedina politika koja može obezbediti održivu budućnost regiona, Evrope i sveta. Dalja trka u naoružavanju neće imati srećan kraj, razvija se isključivo u interesu velikih kompanija koje na njoj ostvaruju enormne profite i vodi nas pravo u propast. Kao društvo smo u poslednjoj deceniji prošlog veka osetili šta znače ratna razaranja. Mir nema alternativu”, navela je Solidarnost.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x