Ekološki ustanak traži da Vlada Srbije ukine odluku o proširenju Beograda na vodi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay.com
Podelite vest

Ekološki ustanak zatražio je danas da bude ukinuta odluka Vlade Srbije u tehničkom mandatu o proširenju stambeno-poslovnog naselja “Beograd na vodi” i apelovao na strukovna udruženja arhitekata i urbanista da se javno izjasne o toj odluci i njenim posledicama po Beograd.

“Usvajanjem izmena i dopuna prostornog plana, Vlada je izdvojila 327 hektara najvrednijeg gradskog zemljišta iz planskog sistema grada Beograda, čime je odobreno širenje Beograda na vodi, te on umesto 100 hektara sada narasta na više od 400 hektara”, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Predviđeno je da prostori levog savskog priobalja na Novom Beogradu, Čukarički rukavac i kompleks stare šećerane budu pripojeni “Beogradu na vodi” za koji je 2015. godine usvojen Prostorni plan područja posebne namene.

Tada je, po oceni Ekološkog ustanka, učinjen istorijski presedan jer je “suspendovan Generalni urbanistički plan, čija je namena da definiše i osigurava pravični i demokratski urbani razvoj Beograda”.

“Planski okvir je od izuzetnog značaja jer štiti javni interes građana i naše pravo da slobodno koristimo vitalne prostorne resurse grada. Upravo zato je prostorno i urbanističko planiranje Ustavom i zakonima Srbije jasno definisano”, istakao je Ekološki ustanak.

Ta parlamentarna stranka je ulazala da su prostori priobalja, koji su u ovom slučaju predmet otuđenja od javnog dobra, od vitalnog značaja za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava na zdravu vodu, vazduh i zemljište i dalekosežno utiču na kvalitet života u gradu.

“Beograd je već izložen prekomernom zagrevanju koje je opasno po zdravlje njegovih stanovnika, a poremećaji u cirkulaciji vazduha i upijanju padavina dovode do pojačanih zagađenja i poplava. Gradnja usmerena na stambene i poslovne prostore, koja zanemaruje objekte i otvorene prostore javne namene, narušava kvalitet gradskog života i povećava saobraćajne gužve”, ističe se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Dodaje se da “aktuelna gradnja koja izjeda zeleno tkivo grada i umesto drvoreda nudi žardinjere i u najboljem slučaju ‘zelene zidove’, a umesto vrtića tržni centar, sramotna je za grad koji je nekada bio dostojanstveno urbanistički planiran”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x